İletim Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ticaret Bakanlığı’nın Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler hakkında yayınlanan yönetmeliği ile pazarlama, promosyon, kampanya, indirim, reklam gibi ticari iletilerin, alıcıların onayı olmadan gönderilemeyeceği, izinli gönderilen iletilerde de alıcıların ret imkanı olduğunu belirtmiştir. Bu kapsamda iletim yönetim sistemi (İYS) veri tabanı oluşturulmuştur. Peki, ileti yönetim sistemi ne demek? Nasıl kullanılır? Detaylar yazımızda.

Makaleyi Paylaş
12 bin’den fazla hekimin, 4,2 milyon’dan fazla hastanın tercihi #bulutklinik

İleti Yönetim Sistemi Nedir?

İYS yani İleti Yönetim Sistemi, bütün hizmet sağlayıcıları için oluşturulan güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri ulusal bir veri tabanı sistemidir. İleti yönetim sistemi üzerinden hizmet sağlayıcıları arama, sms, e-posta gibi ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları izinleri saklayıp yönetebilirken, alıcılar da onay verebildikleri gibi, bu onayları için ret haklarını da kullanabilirler. Özetle, bu ticari elektronik iletiler için onay alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine olanak sunan bir sistemdir.

İYS’nin Amacı Nedir?

Bir ticari elektronik ileti yönetim sistemi olan iys ile tüm izinler ve iletişim adresleri, ulusal bir veri tabanlarında saklanarak veri güvenliği sağlanması amaçlanır. Bu iletim yönetim sistemi sayesinde tarafların ileti yönetiminde yaşadığı problemlerin önüne geçilebilir. Bu anlamda İYS’nin kullanıcılarına sunduğu özellikler şu şekilde sıralanabilir:

Hizmet Sağlayıcıları 

  • Arama, mesaj ve e-posta gibi değişik türde ileti izinlerini yönetebilir.
  • Alıcılara yollayacağı ticari elektronik iletilerin öncesinde alacağı izinleri güvenli bir ortamda saklayabilir.
  • İYS dışında alınan onaylar ve ret iletileri, web arayüzü ya da teknik entegrasyon ile sisteme iletilir.
  • İleti yönetim sistemine gelen onay ve ret bildirimleri, müşterilerin tüm izin hareketleri, her kanal için ayrı ayrı kaydedilir ve günlük raporlanır.

Alıcılar

  • Verdikleri izinleri görüntüleme, onaylama ve reddetme imkanları bulunur.
  • Gelen izinsiz gönderimleri şikâyet etme hakları vardır.
  • Alıcılar verdikleri izinlerden çıkış haklarını diledikleri zaman kullanabilirler.
  • Alıcılar tek ekran üzerinden hangi göndericinin, ne zaman ve hangi kanal üzerinden (arama, mesaj ve e-posta) ticari elektronik ileti göndermesine izin verdiğini görüntüleyebilir ve onaylarını ayrı ayrı düzenleyebilirler.
  • Kullanıcı red hakkını kullandığı zaman sistem üzerindeki filtre ile iletiler alıcılara gelmez.
  • Verdikleri onaylar için bildirim alabilirler.

İleti Yönetim Sistemine Kayıt Yaptırmak Zorunlu mu?

Sesli arama, e-posta ya da SMS gibi ticari elektronik ileti gönderimi yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler İYS’ye kaydolmak zorundadır. Ayrıca sadece sistem üzerinden onay aldıkları alıcılara ticari elektronik ileti gönderebilirler.

Hizmet Sağlayıcıları İYS’ye Nasıl Başvurabilirler?

Hizmet sağlayıcılarının İYS’ye başvurabilmeleri için mutlaka MERSİS’te kayıtlarının olması gerekir. Başvuru öncesi MERSİS’te yer alan bilgileri güncel değilse kontrol edip mutlaka güncellemelidirler.

Hizmet sağlayıcıları için ileti yönetim sistemi e-devlet hesabı üzerinden giriş yaparak veya Temel Hizmetler Kullanım taahhütnamesini, e-imzaları ile onaylayarak kullanabilir ve bu şekilde başvuru işlemlerini tamamlayabilirler.

Daha önce yapılmış ama tamamlanmamış bir başvuruya devam etmek veya tamamlanan başvurunun durumunu sorgulamak için de https://iys.org.tr/hizmet-saglayici/basvuru/nasil-yapilir linki üzerindeki ‘Mevcut başvuruya devam et’ kısmından adımları takip edebilirler.

Alıcılar İzinleri için İYS’ye Nasıl Başvurabilirler?

Alıcılar açısından İYS e devlet, iletim yönetim sistemi web sitesi (https://iys.org.tr/) ve çağrı merkezi üzerinden, izin yönetimi konusunda işlemlerini yapabilecekleri kanallardır. Alıcılar buradan adımları takip ederek kendi sayfaları üzerinden red ve onaylarını diledikleri zaman güncelleyebilirler.

İYS (İletim Yönetim Sistemi) hakkında detaylı bilgiye https://iys.org.tr/iys/nedir üzerinden ulaşabilirsiniz.