Ömür boyu kullanılan dişlerin, sağlıklı ve bakımlı olması bireyler için en büyük konfordur. Bakımı aksatılan dişler ise çürür ve diş kayıplarına varan durumlarla karşı karşıya kalabilir. Diş çürüğü nasıl oluşur? Tedavisi nasıl yapılır? İpuçları yazımızda.
Diş çürüğü, diş yüzeyindeki mine tabakasının çözülerek tahrip olmasıdır. Diş çürüğünün oluşması için diş yüzeyinde belirli bir süre asit kalması gerekir. Günlük yaşamda yenilen besin atıklarının diş yüzeyinde kalması sonucu, diş yüzeyindeki bakterilerin bu atıkları kullanması ile asit oluşur. Eğer kişi, zamanında bu atık besin ve asitleri diş temizliği yaparak dişlerden uzaklaştırmazsa diş yüzeyi zedelenerek çürük oluşur.
Dişteki çürüme her yaştan bireyde meydana gelebilir. Yalnız, çocuklar ve gençlerde daha çok yüzeysel çürümeler gözlenirken, 50 yaş üzeri bireylerde diş kökleri ve diş kenarlarındaki çürümeler daha sık olur. Bunun sebebi kişilerin diş yapısındaki florürün yaşlandıkça azalmasıdır.
Çürüğün bulunduğu bölge, derinliği ve boyutuna göre, çürük diş belirtileri değişkenlik gösterir. Yeni oluşan çürükte genellikle bir semptom olmazken, çürük büyüdükçe şu belirtiler meydana gelebilir:
Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir. Aksi takdirde çürük, bütün dişi sararak köküne kadar ulaşır ve diş kaybı yaşanır.
Çürük dişin teşhisi için diş doktoruna muayene olunur. Doktor, hastanın ağız ve diş sağlığı ile ilgili öyküsünü dinledikten sonra fiziki muayeneye geçer. Bu aşamada diş muayenesi için bulunan özel ekipmanları ile hastanın dişlerine bakar. Ayrıca diş köklerinin incelemesi için de diş röntgeni isteyebilir. Röntgen ile diş köklerinde ve sinirlerde oluşabilecek çürüklerin tespiti sağlanır. Sonrasında ise hızlı bir şekilde tedavi planı hazırlanır.
Tedavide diş çürüğü aşamaları önemli bir rol oynar. Çürük bölgenin genişliği ve boşluk olup olmamasına göre farklı bazı tedavi seçenekleri şu şekildedir:
Diş çürüklerinde tam olarak başarı sağlanması için düzenli diş kontrollerinin mutlaka yaptırılması gerekir.
Diş çürüğünü engellemenin ilk adımı ağız ve diş temizliğinin doğru ve aksatmadan yapılmasıdır. Bu sayede çürük diş oluşumunun önüne geçilir. Doğru ağız bakımı ve diğer önlemler şu şekilde sıralanabilir:
Dilerseniz bu konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.