Bireyler diş hekimine genellikle belirgin bir diş ağrısı dışında gitmeyi tercih etmezler. Fakat tedavi edilmeden sinsice ilerleyen diş ve diş eti hastalıklarının, diş kayıplarından felç riskine kadar varan sonuçları olabilir. Bu yüzden diş ve diş etlerinizin sinyallerini iyi takip ederek periyodik kontrollerinizi aksatmamanız oldukça önemlidir.
Diş ve diş eti tedavisi ülkemizde acil durumların haricinde ne yazıkki pek önemsenmeyen bir konu olarak bulunur. Kişilerin büyük çoğunluğu genellikle hayatlarını sekteye uğratacak bir sorunla karşılaşmadıkça diş doktoruna gitmeyi tercih etmezler. Ya da bazı kişiler diş doktoru fobisinden dolayı muayene dahi olmak istemez.
Ağız ve diş sağlığı sistemik sağlık ile yakından ilgilidir. Bu yüzden diş ağrısı dışında bulunan diş eti kanaması veya hassasiyetleri gibi belirtiler de, diş ve diş eti hastalığı olarak tanımlanır ve tedavi olması gerekir.
Diş ve diş eti hastalıkları çevre dokularda meydana gelen kronik enfeksiyonlardır ve genel sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden mutlaka tedavilerinin yapılması gerekir. Diş ve diş eti hastalıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Diş ve diş eti hastalıkları her yaştaki bireyde görülebilir. Geç kalmadan doktora gidildiğinde ise tedavi şansı bulunur. Diş ve diş eti dokularını zarar gördüğünün anlaşılabileceği bazı ipuçları ise şöyledir:
Ağız ve diş sağlığını korumak ve bu bölgede oluşabilecek hastalıkları önlemek için öncelikle kişisel ağız bakımına çok dikkat edilmelidir. Doğru bir ağız ve diş sağlığı bakımı için yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir:
Bu kişisel önlemlerin yanı sıra diş ve diş eti sorunlarının erken teşhisi için yapılacak en iyi şey 6 ayda bir diş hekimine düzenli olarak kontrole gitmektir. Bu sayede sağlıklı dişlerle bir ömür boyu kaliteli bir yaşam sürülebilir.
Dilerseniz bu konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.