Gebeliğin 31.haftası ile doğuma adım adım yaklaşılmaktadır. Bebek bu dönemde oldukça hareketlidir. Bebeğin büyümesi ile anne adayları yorgun hissedebilmektedir. Bu heyecanlı sürecin 31.haftasıyla ilgili merak edilenler yazımızda.
Gebelikte 31 hafta yaklaşık olarak 7 ay 3 hafta eder.
31 haftalık hamileyseniz, yaklaşık olarak 9 hafta veya 2 ay kaldığını söyleyebiliriz. Gebelik normalde 40 hafta sürer, bu nedenle 31 haftalık hamile olduğunuzda, doğum tarihiniz yaklaşık olarak 9 hafta sonra olabilir. Ancak, her gebelik farklı olduğu için, doğum tarihiniz doktorunuz tarafından takip edilen faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Bebek büyümeye, kilo almaya devam etmektedir. Bundan dolayı yorgun, nefessiz hissedebilirsiniz.
Nefes darlığı normal olabileceği gibi sık sık yaşanması durumunda anemi belirtisi olabileceğinden doktora danışmak önemlidir.
Kolostrum yani “ilk süt” akıntısı gelmiş olabilir. Bu durumda kıyafetlerinizi korumak için sutyeninizin içine emzirme pedi yerleştirebilirsiniz. Rahat etmek için dilerseniz emzirme sutyeni de tercih edebilirsiniz.
Bebek mesane üzerinde baskı oluşturabilir. Bu nedenle anne adayı idrar kaçırma gibi durumlar yaşayabilir. Bazı anne adaylarında ise öksürme, hapşırma sırasında idrar kaçırabilirler.
31. hafta ile bebek daha aktif bir haldedir. Cildi ise yağ depolamaya başlamaktadır.
Akciğerler gelişmesini devam ettirmektedir. Bebek, nefes egzersizlerine devam etmektedir.
“Lanugo” denilen cilt yüzeyindeki ince tüyler dökülmektedir. Bebek daha pürüzsüz bir görünüm kazanmaktadır.
Beyni gelişmeye devam etmektedir. Sinir hücreleri hızlıca gelişmektedir. Bebeğin merkezi sinir sistemine işlevsellik kazandırmaktadır. Böylece 5 temel duyu da gelişmektedir. Bu sayede bebek artık tat almaya başlamaktadır. Sinaps bağlantıları ile sinirler arası iletim hızlı şekilde gelişmektedir.
Bebek ışığı takip edebilme, diğer duyu organlarından gelen sinyalleri algılayabilmektedir.
Bu hafta itibariyle bebek yaklaşık 41 cm’dir, ağrılığı ise 1,45 kg’dır. Anne karnında 31 haftalık bebek nasıl görünür? Sorusunun cevabı ise bebeğin yaklaşık bir Hindistan cevizi büyüklüğündedir. Yüzü netleşmekte ve başıyla gölgesi daha orantılı haldedir.
Gebeliğin 31.haftası itibariyle anne adayının dikkat etmesi gereken bazı durumlar mevcuttur. Bu durumlar arasında şunlar yer alır:
31 haftalık gebelikte doktor tarafından aksi belirtmediği durumlarda cinsel ilişkiye girilebilir. Bebeğin enfeksiyon kapma riskini azaltmak için ilişki sırasında korunmak önemlidir.
31 haftalık bir bebek genellikle gün içinde sık sık hareket eder. Ancak, her bebek farklıdır. Bazı bebekler daha az hareket edebilmektedir. Bu nedenle, bebeğinizin normal hareket örüntüsünü ve sıklığını bilmek için düzenli olarak doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Bebekler genellikle gün içinde farklı zamanlarda hareket ederler ve bazı günler daha fazla hareket edebilirler. Bebeğinizin hareketlerinde herhangi bir değişiklik fark ederseniz veya bebeğiniz normalden daha az hareket ediyorsa, doktorunuzla hemen iletişime geçmeniz önemlidir.