34. hafta itibariyle bebeğinizle buluşmaya az bir vakit kalmıştır. Bu dönemde annenin kendisini iyi hissetmesi için açık havada yürüyüş gibi ruh ve bedenen iyi hissedeceği aktiviteleri tercih edebilirsiniz. Hamileliğin 34. haftasında neler yaşanır? Merak edilenler yazımızda.
Anne karnındaki 34 haftalık bebek 8 aylık olur. Hamilelik süresi 40 hafta olduğundan, 34 haftalık bebek gebeliğin son dönemlerinde bulunmaktadır ve doğumuna çok az bir zaman kalmıştır.
Gebeliğin son aylarına bebeğin kalp atışlarını değerlendirmek için NST yapılmaktadır. 32-34.haftalar arasında NST yapılmaktadır. Erken doğum gibi risklerin olmasında ise daha erken bu test yapılabilir.
Adım adıma doğuma yaklaşılmaktadır. Bundan dolayı doğum çantanızı hazırlamaya başlamanız önerilir.
Bebek doğduktan sonra gerekli besini anne sütünden karşılayacaktır. Emzirme sürecinde sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Bundan dolayı hem anne adayı hem de bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlıklı ve dikkatli beslenmeniz önemlidir.
Braxton Hicks kasılmaları görülebilir. Ancak başka belirtiler de görülmeye başlanmışsa erken doğum belirtilerinden söz edilebileceğinden doktora danışılmalıdır.
Bu dönemde anne adayı ellerinde, ayaklarında veya yüzünde ödem gibi şişlikler yaşayabilir.
Bebeğin büyümesi nedeniyle, anne adayı daha sık idrara çıkabilir. Artan kilo ve karın büyüklüğü nedeniyle, anne adayı sırt ağrısı yaşayabilir.
Bebek artık tamamen gelişmiş bir şekilde doğmaya hazırlanırken, vücudunda hala bazı gelişmeler yaşanabilmektedir. Bebeğin akciğerleri gelişimini tamamlamak üzereyken, solunum yolları da son şeklini almaya başlar. Gözleri hareket edebilir ve göz kapakları açılıp kapanabilir. Bebeğin bağışıklık sistemi de gelişir ve doğumdan sonra enfeksiyonlara karşı daha fazla korunaklı hale gelir.
Bebeğin cildi kalınlaşmıştır. Doğumdan sonra bebeğin vücut ısısını kontrol edecek ve sıcak tutmasını sağlayacak yağ tabakası oluşmaktadır.
Bebek bu dönemde rahim içinde sıkı bir şekilde oturur ve pozisyonunu alır. Çoğu bebek baş aşağı pozisyonda olurken, bazı bebekler baş aşağı pozisyonda olmayabilir. Bu durumda, doktor doğumda bebeğin pozisyonunu kontrol etmek için ekstra bir ultrason yapabilir.
Doğum yaklaşırken, bebeğin hareketleri değişebilir ve daha az aktif hale gelebilir. Bu normaldir, ancak anne adayları bebeklerinin hareketlerinde bir değişiklik fark ederlerse doktorlarına haber vermeleri önemlidir.
34 haftalık bir gebelikte, bebeğin boyu yaklaşık 45 cm ve kilosu yaklaşık 2.2 kg olabilir. Ancak her bebek farklı olduğundan, bu ölçüler biraz değişebilir. Bu dönemde, bebek büyüme ve gelişimini hızla sürdürür ve doğumuna kadar kilosunu ve boyunu artırmaya devam eder.
Hamileliğin 37.haftasından öncesindeki doğumlara erken doğum denilir. Bu haftada doğan bebeklerin bazıları kuvöze ihtiyaç duyarken bazıları kuvöze ihtiyaç duymaz. 34.haftada bebeğin akciğerlerinin gelişimini tamamlanmasına birkaç hafta kalmıştır. Bu nedenle doğumdan sonraki birkaç hafta kuvözde kalması gerekebilir. 34 ve 37.haftalarında doğan bebekler genellikle herhangi bir sağlık sorunu yaşamamaktadır. Ancak bu durum bebekten bebeğe göre değişmektedir.
34 haftalık hamilelik, gebeliğin son trimesterinin başlangıcına denk gelir ve bebeğin doğumuna yaklaştığınızı gösterir. Bu dönemde, annenin sağlığı ve bebeğin gelişimi için özenli bir bakım ve dikkat gereklidir. 34 haftalık hamilelikte dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şu şekildedir:
Bu önlemler bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Gebeliğin sonlarına doğru yağlı, ağır besinler tüketmekten kaçınılmalıdır.
Öğünlerinizi küçültebilirsiniz. Sık sık ve az az yemeniz önerilir.
Kalsiyum açısından zengin peynir, yoğurt, süt gibi besinleri tercih edebilirsiniz.
Protein, bebeğin büyümesi ve gelişmesi için önemlidir.
Gebelik sırasında vücut daha fazla suya ihtiyaç duyar. Günde en az 8-10 bardak su içmek önemlidir.