Gebeliğin 9. haftası ile 1.trimester döneminin bitmesine 1 ay kaldı. Bu ayın bitimiyle birlikte anne adayının şikayetlerinde azalmalar olacaktır. Bebeğin ise elleri şekillenmeye başlamakta ve organları gelişmeye devam etmektedir. Bebeğin 9.haftadaki gelişimine dair bilgiler yazımızda.
Gebeliğin 9.haftası itibariyle yaygın olarak görülen belirtiler şu şekildedir:
Planlanmamış gebeliklerde bazı testler mutlaka yapılmalıdır. Testler anne adayına yapılmaktadır. Şu testler yapılmalıdır:
Annede meydana gelen büyük değişimler duygusal ve hormonal olarak görülmektedir. Mide yanması, hazımsızlık, gaz annelerin yaşadığı mide sorunlarındadır.
Anne adayı henüz hamile olarak görülmemektedir fakat şişkinlik hissedebilmektedir.
Gebelik hormonu en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bundan dolayı bulantılarda artış görülebilmektedir. 9.hafta itibariyle duygusal açıdan dengesiz birçok anne adayında görülebilmektedir.
Bu süreçte anne adayı dinlenmeye özen göstermelidir.
Gebelik süresi boyunca hem anne adayı hem de bebek tükettiği besinlere karşı hassastır. Bundan dolayı tüketilen besinlere dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir.
Bu hafta itibariyle fetüs hem vajinal hem de karın ultrasonografisinde görülebilmektedir. Fetüsün kafası, vücuduna doğru eğik bir biçimde durmakta ve C pozisyonundadır.
Bebek ortalama 2 cm uzunluğuna ulaşmıştır.
Kulakları gelişmektedir.
Göz kapakları şekillenmektedir. Elleri ise 10 parmağa ayrılmaktadır.
Kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilmektedir. Kafasını çevirebilmektedir. Fakat bu hareketleri anne tarafından henüz hissedilmemektedir.
Kalbi, beyni, ciğerleri ve böbreklerinin gelişmeleri devam etmektedir.
Ağzında ve dilindeki tat tomurcukları da şekillenmektedir.
Cinsiyeti tespit etmek için biraz erken fakat küçük hareketler görülebilir.
Bu hafta itibaryle ultrason görüntüsünde bebeğin gözleri net şekilde görülebilmektedir. Vücudu ise C pozisyonundadır. Kafası ise vücuduna doğru eğik şekildedir.
Gebeliğin 9.haftası bebeğin cinsiyetini öğrenmek için henüz erkendir. Fakat küçük hareketler görülebilir. Bebeğin cinsiyeti genetik olarak bellidir. Genellikle bebeğin cinsiyeti 13-16.haftalar arasında öğrenilmektedir.
Bu haftada çoğunlukla bebeğin kalp atışları duyulmaktadır. Bazı durumlarda birkaç hafta daha beklenebilir. Kalp atışları ortalama 160-180 arasında olmalıdır. Bu durum bebeğin gelişim sürecinde problem olup olmadığını görebilmek için önemlidir. Durumun seyri için en doğru ve ayrıntılı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Hamilelik sürecinde beslenme oldukça önemlidir. Gebeliğin 9.haftası itibariyle beslenmede dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekildedir:
Bu öneriler kişiden kişiye, anne adayının ve bebeğin gelişimiyle orantılı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bundan dolayı öncelikle doktorunuz önerilerini dikkate almanız önemlidir.