İmplant eksik dişlerin yerine, çene kemiğine kalıcı olarak yerleştirilen titanyum çubuklara doğal diş restorasyonu yapılmasıdır. Klasik diş protez uygulamalarının avantajlı bir alternatifi olarak öne çıkan bu uygulama doğru yapıldığı ve iyi bakıldığı sürece ömür boyu konforlu bir kullanım sağlar. Peki, neredeyse kişinin kendi dişinden farksız olan bu uygulama nasıl yapılır?
İmplant, titanyum çubuklardan elde edilen ve eksik dişlerin tedavisinde çene kemiğinin içine yerleştirilerek uygulanan diş tedavisidir. Bu çubukların üzerine diş protezi vidalanır. Diğer diş protez uygulamalarına göre daha avantajlı bir alternatif tedavidir. Komşu dişlere zarar vermez ve kullanan kişi doğal diş yapısındaki gibi rahatlıkla yemek yiyebilir.
İmplant çeşitleri, aldıkları dişin yerine göre bir veya birden fazla sayıda olmak üzere 3 farklı seçenekte bulunur. Diş sayısına göre restore edilen implant çeşitleri şunlardır:
Tek Diş İmplant: Genellikle ön dişlerde uygulanır. Yan dişlere zarar vermediği için köprü protezden çok daha avantajlıdır. Tek başına diş kemiğine vidalanarak uygulanır.
Çoklu Diş İmplantları: Birden fazla diş eksikliklerinde yapılır. Genel olarak en az 2 titanyum çubuk kullanılan bir köprü yapılır.
Tam Ağız Diş İmplantları: Tüm dişlerin döküldüğü durumlarda yapılır. Bu durumda çene kemiği sağlamlık açısından müsaitse kolaylıkla uygulanır. En az 4 titanyum çubuk kullanılır. Bu sayde hastaya yenilenmiş bir gülüş kazandırılır.
İmplant uygulaması çene ve yüz gelişimini tamamlamış 18 yaşın üstündeki her kişiye uygulanabilir. Yalnız implant tedavisi için hastanın sağlıklı bir çene kemiği yapısının olması gerekir. Bu tespiti yapmak için hekim bu bölgeyi görüntüleme yaparak kontrol eder. İmplat yapılmaya uygun kişide;
Geleneksel yöntemlere bakıldığı zaman diş kayıplarında kullanılan uygulamalarda ya yan dişler küçültülerek yapılan köprüler ya da hareketli protezler kullanılır. Fakat implant, kişiye diş kaybı yaşatmadan veya protez takıp çıkarma derdi olmadan sabit ve kullanışlı bir diş protezi seçeneği sunar. Bu nedenle hastaların memnun kalarak tercih ettikleri bir seçenek olarak bulunur.
Tedavi öncesi hastanın detaylı tıbbi öyküsü alınır. Varsa işleme engel olabilecek veya herhangi bir komplikasyon oluşturabilecek durumları incelenir. Hastanın kullandığı reçeteli veya reçetesiz bir ilacı bulunuyorsa doktoruna bilgi verir.
Tedaviye karar verildikten sonra ise çene kemiğinin 3D detaylı bir görüntülemesi alınır. Ardından çene kemiğinin ve kalan dişlerin ölçümlemesi yapılır.
Tedavi planlaması sırasıyla şu aşamaları içerir:
İmplant tedavisi, çene kemiğinin gelişimini ve adaptasyonunu beklemek açısından uzun bir süreçtir. Fakat doğru işlemler ile ömür boyu konforlu bir kullanım sağlanabilir.
Her cerrahi uygulamada olduğu gibi implant tedavisinden sonra da hastada bazı etkiler gözlemlenebilir. İmplant tedavisinden sonra;
Bu etkiler doktorun verdiği antibiyotik ve ağrı kesiciler ile azaltılır ve zamanla hafifleyerek biter. Operasyondan sonra iyileşme sürecinde implantın adaptasyonu ve zarar görmemesi için yumuşak gıdalarla beslenilmesinde yarar vardır. Herhangi bir olağan dışı ve geçmeyen durumda da hastanın mutlaka cerraha başvurması gerekir.
Dilerseniz bu konu ile ilgili videolarımızı izleyebilirsiniz.