Kabızlık modern zamanların yaygın bir hastalığıdır. Bazı hastalıkların belirtisi olabileceği gibi tek başına da oluşur. Peki, yaşam kalitesini düşüren bu duruma ne iyi gelir? Detaylar yazımızda.
Kabızlık veya diğer ismi ile konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ile haftada üç ya da daha az dışkılama olmasıdır. Dışkılamada zorluk çekme, dışkının tam atılmaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi şikayetlere neden olur. En yaygın bağırsak bozuklukları sorunlarından biridir. Kabızlık tıkayıcı tipte veya bağırsak hareketlerinde yavaşlama şeklinde meydana gelir.
Dışkılama zorluğuna yol açan bu hastalık birçok faktörden etkilenir. Sindirim sistemi hastalıklarının yanında, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, ilaç kullanımı gibi etkenler de bu rahatsızlığa yol açar. Kabızlığa sebep olan diğer etkenler ise şunlardır:
Gebelik döneminde özellikle son trimesterde konstipasyon yaygındır. Hamilelik dışkılama zorluğu meydana gelmesinde; progestojen hormonunun artması, büyüyen rahmin kalın bağırsak ile yer değiştirmesi, az hareket edilmesi ve demir takviyesi alınmasının etkisi vardır.
Gebelerde oluşan tipi dışkıda sertleşme türündedir. Doktorlar hamilelere çoğunlukla beslenme önerileri sunar. Hamilelikte oluşan bu durum hemoroid (basur) yapabileceği için dikkat etmek gerekir. Bu yüzden lifli gıdalar tüketmek oldukça önemlidir.
Çocuklarda sık sık yaşanan bir sağlık sorunudur. Yeterli su tüketmemek, tuvalete geç gitmek, stres, psikolojik problemler, fazla inek sütü tüketimi ve katı gıdalar etkenler arasında sayılır. Yanı sıra makatta bulunan çatlaklar ve hormon bozuklukları da sebep olur. Çocuklarda kabızlık için ilaç haricinde yeme alışkanlıkları düzenlemesi sorunun çözümünde etkilidir. Beslenme açısından çoçuklarda kabızlık ne iyi gelir? Sorusuna yanıt şunlardır:
Yetişkinler ve çocuklarda olduğu gibi bebeklerde de dışkılayamam sorunu yaşanır. Küçük bebeklerde olduğunda anneler paniklerler ve hemen ‘Kabızlık ne iyi gelir?’ sorusuna cevap ararlar. Bebeklerde bu problem birçok sebepten olabilir. Bu nedenle bebek çok iyi izlenmelidir. Bağırsakta olan anatomik sorunlar, genetik bağırsak yavaşlığı, fazla süt tüketimi, bebeğin devamlı katı besinler yemesi sebepler arasında bulunur.
Bebekteki sorunu anlamak için tuvalet alışkanlıkları takip edilir. Her gün tuvaletini yapan bebek 2-3 günde yapıyorsa, tuvaletini yaparken ağlıyorsa ve sert dışkılıyorsa rahatsızlık vardır. Ayrıca dışkılama sırasında kan varsa acilen doktora gidilir. Bebeklere iyi gelecek yöntemler ise şunlardır:
Her bebek farklı yapıdadır. Bu yüzden uygulamalardan önce doktora danışmak önemlidir.
Muz kabızlık yapar mı? Kahve kabızlık yapar mı? Gibi sorular merak konusudur. Bazı besinler dışkılama problemine neden olur. Bu yüzden bu yiyecekleri tüketmekten kaçınmak veya daha az tüketmek gerekir. Bu besinlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
Kabızlık nasıl geçer evde hemen herkesin yapabileceği bazı düzenlemeler ile bu problem giderilir. Yapılabilecek düzenlemelerden bazıları ise şunlardır:
Uzun süren dışkılama problemlerinde ise mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir.
Laksatifler ya da müshiller reçetesiz satılan dışkılama sorunu giderici ilaçlardır. Bu yüzden ihmalkar bir şekilde kullanıma açıktır. Kabızlığı kronikleşen çoğu zaman doğal yollara başvurmak yerine ilaçla çözüm ararlar. Ancak nedene yönelik bir çözüm sunmadığı için bu tedavi geçicidir ve rahatsızlık nükseder. Doktor önermeden bu ilaçların uzun süreli alınması ile kalın bağırsak hareketliliği azalır. Ayrıca vücutta;
Bu nedenle hekim reçete etmedikçe laksatif ilaçlar gelişigüzel kullanılmamalıdır.