Peeling, cilt temizleme işlemlerindendir. Cildin en dış tabakasının bazı solüsyonlarla soyulmasıdır. Aktif kömür ya da aktif karbon da cilt temizliğinde kullanılır. Karbon peeling, cildin temizlenmesinin yanı sıra ciltteki fazla yağın dengelenmesi, aktif ciltlerin kurutulmasında da kullanılmaktadır. Detaylar yazımızda.
Peeling, cildin en dış tabakasına uygulanır. Solüsyonlarla cildin soyulmasıdır. Cilt pürüzsüzleşir ve kırışıklıklar, sivilce izleri, renk değişimlerinde kullanılır. Aktif karbon, siyah ve ince bir toz formuna getirilerek kullanılır. Böylece toz halindeki kömürün içerisinde küçük boşluklar meydana gelir. Bu boşluklar, toksin ve kimyasalların yakalanmasına yardım eder.
Aktif karbon, ciltteki kirleri temizler ve pürüzsüzleştirir. Fazla yağı dengeler, aktif sivilceleri kurutur. Eskiye oranla daha parlak ve canlı bir görünüm elde edilir.
Karbon peeling başta cilt lekelerini azaltmak ve cildin nefes almasına yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Cilt lekelerinin giderilmesinde, genişlemiş gözeneklerin daraltılmasında ve sıkılaştırılmasında, kolajen tetiklemesi ve üretiminin arttırılmasında, hafif kırışıklıkların azaltılması ve giderilmesinde, cilt tonunun ve parlaklığının düzeltilmesinde, ciltte bulunan siyah noktaların giderilmesinde, cildin yağ dengesinin sağlanmasında, ciltteki aknelerin kurutulması ve önlenmesinde tercih edilmektedir.
Cildi kimyasal bir madde sürülür ve soyulması sağlandığı için bir dermatolog kontrolünde veya önerisinde yapılması gerekmektedir. Gereğinden fazla ya da az miktarda uygulanması cilde zarar verebilir bundan dolayı uzman kontrolü ya da önerisi önemlidir.
Öncelikle cilt temizlenir. Cilde karbon partiküllü krem ya da solüsyon sürülür. İçindeki parçacıklar sayesinde cilde nüfus eder ve emilir. Tüm cilde uygulanır ve yaklaşık 15-20 dakika bekletilir. Kuruma işleminin ardından lazerle atış yapılır. Karbon peeling karbon solüsyonuyla uygulanır. Lazer yalnızca karbon solüsyonunun rengini görür. Kişinin ihtiyacına, yaşına, cilt ihtiyaçlarına göre kaç seans uygulanacağı değişiklik gösterir.
Maskenin vücutta etkinliğinin artması için uygulamadan önce cilt temizliği yapılır. Alın, burun, yanaklar başta olarak tüm yüze ince bir katman halinde maske sürülür.
Yumuşak fırça veya parmak ucuyla masaj olarak şekilde dağıtılmaktadır. Maske yaklaşık olarak 15 dakika bekletilir. Kuruduktan sonra yüz ılık suyla yıkanır. Son olarak yüze nemlendirici sürülür.
Genellikle yüze uygulanır. Ciltte bulunan kir, toz ve yağ temizlenmektedir. Böylece cilt daha parlak bir görünüm kazanır. Özel boşluklu bir yapıya sahip olan aktif karbon ciltteki porlara kolayca etki gösterir. Burada bulunan kir, yağ ve istenmeyen maddelerin temizliğine yardım eder. Bu sayede porlar sağlıklı kalır ve sıkılaşır.
Pürüzlü kaba yapısı sayesinde cildin üst tabakasında yer alan ölü hücrelerden cildi arındırır. Cilt ferahlar ve parlak bir görünüme sahip olur.
Cildin yağ dengesinin korunmasına yardım eder. Yağlı cilt tiplerinde yağlanmayı önleyici özelliği bulunur. Porlarda bakteri ve gelişimini önler. Akne oluşumunu azaltır.
Uygulamadan sonra genellikle 2-3 hafta içerisinde sonuçlar görülmeye başlanır. Lazer ile yapılan karbon peeling işleminde cilt altı dokularının tedavisi gerçekleştirilir. Tedavi sonuçları ise cilt üzerinde 28 gün sonra görülmektedir. Uygulama sonucuna lekeler giderilmiş, gözenekler küçülmüş, kırışıklı azalmış bir cilde kavuşulur.
Uygulamadan sonra kişiler günlük yaşamlarına devam edebilmektedirler. Bazı kişilerde kaşıntı veya ödem görülebilir bu geçici bir durumdur.
İlk gün cilt sıcak suyla yıkanmamalı ve sıcak duşa girilmemelidir. Güneş koruyucu krem kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Karbon peeling kimlere uygulanır? Merak edilen bir sorudur. İşlemin yapılması için yaş veya cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır. Ağrı veya acı hissedilmeyen bu işlem kısa sürede uygulanır.