Saç üzerinde beyaz pulcuklar şeklinde oluşan kepek, her bireyde görülebilen bir problemdir.Toplumda %50’lik bir oranla yaygın bir yüzdeye sahiptir. Büyük bir tıbbi soruna sebep olmamakla birlikte, kişide özgüven kaybı gibi psikolojik sorunlara neden olabilir. Peki, kepek nasıl geçer? Detaylar yazımızda.
Kepek, saç derisinden çıkan beyaz veya gri cilt pullarının saç üzerinde görünmesine sebep olan erkeklerde ve kadınlarda her yaşta görülebilen yaygın bir cilt problemidir. Kepekli saç çoğunlukla ciddi bir sağlık sorununa sebep olmaz ve bulaşıcı bir durum değildir. Ancak, toplumda her iki kişiden birinde gelişen bu durum, estetik olmayan görüntüsü ile bireylerde özgüven kaybına neden olabilir. Kepek problemi erkeklerde kadınlardan daha fazla görülebilir. Bunun nedeninin kadınların saç köklerinin erkeklerinkinden daha sık aralıklı olmasından kaynaklandığı düşünülür. Başka bir olasılık ise kadınların erkeklere göre saç bakımı konusunda daha özenli davranmasıdır.
Derinin kendini sürekli yenileyen bir düzeni bulunur. Cildin altında yeni hücreler oluşurken hava ile temasta bulunan üst kısma ölü hücreler itilir. Doğal olarak gelişen bu süreçte yıkanırken ölü hücreler temizlenir ve gözle görülmeden kaybolur. Ancak bazı etkenlerden dolayı bu doğal döngü bozulur veya hızlanır. Bu yüzden ölü deri hücreleri birikerek saç üzerinde görülmeye başlar. Kepek bazı hastalıklardan dolayı gelişebilir. Bu anlamda kepek tedavisi için altta yatan hastalığın tedavisinin yapılması bu soruna çare olacaktır. Kepeğe neden olabilecek bazı etkenler şu şekilde sırlanabilir:
Kepek sorununda saçtaki rahatsız edici görüntünün yanı sıra farklı belirtiler de gelişebilir. Bunlardan bazıları şu şekilde sırlanabilir:
Bu problemler için kapak için özel üretilen şampuanlar çözüm sunmayabilir. Bu yüzden kesin çözüm için bir dermatoloji uzmanından yardım alınması önerilir.
Saçtaki kepeği önlemek için ilk adım kepek önleyici şampuan kullanımıdır. Bu şampuanlar genellikle eczanelerin dermokozmetik bölümlerinden temin edilir. Ancak şampuanlar içerik olarak farklı olacağından birkaç kez deneme yanılma ile kişi kedine uygun olanı bulmalıdır. Aşağıdaki malzemelerden herhangi birini içeren kepek şampuanları tercih edilebilir.
Kişi kepek şampuanını kullanmadan evvel kullanım bilgilerini dikkatlice okumalı ve hangi aralıklarla kullanacağını öğrenmelidir. Şampuan kullanımı sonrası saç üzerinde en az 5 dakika kalması maddelerin daha etkili olmasını sağlar. Ayrıca şampuanın etkinliğini kesinleştirmek için en az 1 ay düzenli olarak denenmesi gerekir. Bazı kişilerde belirtilerin hafiflemesi halinde kullanım sıklığı azaltılabilir. Ancak kullanımın bırakılması kepeğin tekrarlamasına neden olabilir.
Kepek tedavisinde destekleyici bazı bitkisel çözümler veya yaşam tarzı değişiklikleri bulunur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Çay Ağacı Yağı (Tea Tree Oil): tarih boyunca birçok deri hastalığında kullanılan bu yağ kepek için de etkilidir. Antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahip çay ağacı yağı kepeğin yol açtığı semptomları hafifletici etki sağlar. Ancak keskin bir yağ olmasından dolayı hassas cilt yapısındaki kişilerde tahrişe sebep olabilir. Bu yüzden cilde sürülmeden önce hidistan yağı ve benzeri bir yağ ile seyreltilmesi önerilir.
Aloe Vera: Antifungal ve antimikrobiyal özellikli bu sıvı kepek için birçok kişide etkin sonuç verebilir.
Hindistan Cevizi Yağı: bu yağda bulunan antimikrobiyal içerik kepek oluşmasına sebep olabilecek mikrobik etkenleri bertaraf eder. nemlendirici özelliği ile de cildin nemini koruyarak egzama ve kepek semptomlarını hafifletebilir.
Probiyotik kullanımını artırmak: Yapılan araştırmalar belirli bir süre düzenli olarak probiyotik kullanımının orta ve şiddetli derecedeki kepek sorununu engellediği saptanmıştır. Kesin etkinliği bilinmese de bağışıklık sistemini güçlendirmesinin kepek gelişimini azalttığı öngörülür.
Omega-3 kullanımını artırmak: Cilt için hayati bir öneme sahip olan omega-3 yağ asitleri, cildi nemlendirir, yağ üretimine katkı sağlar ve yara iyileşmesini destekler. Bu yüzden kişinin erken yaşlanmasını engeller. Bu asitlerin vücutta eksik olması ciltte kuruluk, saçlarda kuruluk ve kepek gibi birçok soruna yol açar. Somon, uskumru ve alabalık gibi balıklardan veya gıda takviyelerinden elde edilebilir.