Kol, omuz ekleminden parmaklara kadar uzanan önemli bir uzuvdur. Travmalar, kaslardaki bir zedelenme, enflamasyon veya ciltteki iltihaplanma gibi birçok durumdan dolayı kol ağrısı gelişebilir. Bazen hafif hissedilen bu ağrı, bazı vakalarda dayanılmaz derecede şiddetli olabilir. Peki, kol ağrısı neden olur, nasıl geçer? Detaylar yazımızda.
Kolun bütününde veya bir kısmında görülen; batıcı, yanıcı, uyuşturucu veya ezici türdeki hislerin tümüne kol ağrısı denir. Genellikle kaza veya derideki bir iltihaplanmadan dolayı gelişebilir. Ayrıca günlük tekrarlanan spor veya farklı faaliyetlerde neden olabilir. Koldaki ağrılar bir bölgede veya kolun tümünde hissedilebilir. Ayrıca bir kol sağ ve sol olarak her iki kolda veya tek bir kolda da ağrı oluşabilir. Hareketle meydana gelen ağrıların yanı sıra dinlenme anında da yaşanan kol ağrıları da ağrılar vardır.
Kol ağrısı psikolojik ve fiziksel olarak farklı etkenden dolayı gelişebilir. Kol ağrısının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Kol ağrısının fiziksel etkenleri şunlar olabilir:
Kol ağrısının psikolojik etkenleri ise aşağıdakiler olabilir:
Kol Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kol ağrısının semptomları kolun neden dolayı ağrıdığına bağlı olarak farklı türde gelişebilir.
Farklı şekillerde oluşan bu ağrıların neden kaynaklandığını anlayabilmek için uzaman bir hekime başvurulması gerekir.
Diğer tıbbi durumlarda olduğu üzere hastanın tıbbi öyküsü ağrının nedenini anlamak için oldukça önemlidir. Ağrının türü, şekli, süresi bu anlamda öğrenilir. Fiziki muayene yapılarak hekim tarafından gerekli testler istenir. Ağrı herhangi bir düşme, çarpma gibi travmadan dolayı aniden oluşmuşsa ve dokununca ağrı artıyorsa hemen röntgen çekilerek kırık olup olmadığına bakılır. Bütün kola yayılarak parmaklarda kuvvet kaybı ve uyuşmaya neden olan ağrılarda boyun fıtığı göz önüne alınarak MR (manyetik rezonans) istenir. Kol ağrısına omuz ağrısı eşlik ediyor ve hareketlerle artıyorsa, omuz poblemlerinden şüphelenerek MRG çekilir. Sinir sıkışması kaynaklı karpal tünel sendromu gibi rahatsızlıklar da EMG ile tanı konulabilir.
Kol ağrısı tedavisi için ağrının oluşma sebebine göre bir plan uygulanır. Travma sonucu oluşan bir kırık varsa kol sabitlenerek alçıya alınır veya atel konulur. Yanı sora ağrı kesici reçete edilir.
Boyun fıtığından ötürü kola vuran ağrıda ilk olarak ağrı kesici tedavi uygulanır ve takip edilir. Eğer semptomlar geçiyorsa ameliyata gerek kalmaz. Ancak hastanın ağrıları devam ediyorsa fıtık ameliyatı yapılabilir. Ağrı kesici tedaviden yanıt alamayan hastalar için fizik tedavi yöntemine başvurulabilir. Yanı sıra, eklem içi enjeksiyonlar da yapılabilir.
Sürekli aynı faaliyetin yapılması ile oluşan tenisçi dirseği tedavisinde ilk olarak faaliyet kısıtlanır ve ağrı kesici tedavi uygulanır. Dirsek bandı takılarak dirsek hareketleri kısıtlanır. Geçmeyen ağrılara cerrahi tedavi yapılabilir.
Sinir sıkışmasından gelişen karpal tünel sendromu gibi problemlerde ise bileği sabitleyen atel takılabilir. Uyuşma için B12 takviyesi verilir. Ayrıca fizik tedavi ile başarılı sonuçlar alınabilir. Tedavilere rağmen geçmeyen vakalarda ameliyat için Beyin ve Sinir Cerrahisi’ne danışılabilir.