Birçok kişide günlük hayat içerisinde kaygı, takıntı veya evham gibi duygular olabilir. Fakat bunların her gün tekrar ettiği, günlük yaşamı engellediği ve çevreyi rahatsız eden boyutlara geldiği durumlarda obsesif kompulsif bozukluk hastalığından şüphe edilebilir. Peki, obsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir? Detaylar yazımızda.
OKB, takıntılı düşünce ve dürtüler yani obsesyon ile sürekli tekrarlayan davranış ve zihinsel eylemler yani kompulsiyondan meydana gelen ruhsal bir hastalıktır. Halk arasında takıntı hastalığı da denilen bu duruma sahip hastalar, istem dışı olarak zihinlerini sürekli meşgul eden düşünce ve kaygıları nedeniyle korku duydukları için bu kaygıları gideren eylemleri sürekli yaparlar. Örneğin; kişinin mikrop kapmaktan korktuğu için sürekli el yıkaması veya kapının kilitli olup olmadığını sürekli gidip kontrol etmesi gibi davranışlar olabilir.
Kişilerin ritüel haline getirdikleri bu davranışları tekrar tekrar yapmaları, kendileri ile beraber çevresindekileri de oldukça rahatsız eder. Obsesif takıntı hastaları bu davranışları yapmazlarsa endişeleri ve kaygı bozuklukları iki katına çıkabilir. Örn; belirli bir tarihte teslim edilmesi gereken bir görevi, takıntı ve kaygılarından dolayı tamamlayamayabilir.
Obsesif kompulsif bozukluk çeşitleri açısından farklı takıntılarla kendini gösterebilir. Takıntılar farklı olsa da hastalığın mantığı aynı işler. Sıklıkla görülen OKB çeşitleri şu şekilde sırlanabilir:
Obsesif kompulsif bozukluk nedenleri net bir şekilde bilinmese de, bazı tetikleyici faktörlerin neden olabileceği öngörülür. Bu etkenler şu şekilde sıralanabilir:
Genetik Aktarım: OKB’si olan bireylerin anne ve babalarında da OKB yaygın olarak bulunur.
Beyin İşlev Bozuklukları: Yapılan bazı çalışmalar beyinin sinir iletiminde önemli bir role sahip olan serotonin maddesinin OKB hastalarında yanlış çalıştığı görülmüştür.
Çevresel Faktörler: OKB hastalarının yaşadıkları bazı çevresel stres etkenleri hastalık açısından tetikleyici rol oynayabilir. Bu etkenlerden bazıları şunlardır:
Obsesif kompulsif bozuklukta genellikle saplantı ile birlikte bireyin kendini zorlaması da görülür. Fakat bazı kişilerde sadece obsesyon da görülebilir. Hastalık semptomları kültür ve toplumlara göre farklılık gösterebilir. Ayrıca belirtiler obsesyon ve kompulsiyon olarak ayrı ayrı incelenir.
Kişiyi sıkıntıya sokan düşünceler olan obsesyon belirtileri sıklıkla şu şekildedir:
Obsesyonun neden olduğu kaygılardan kurtulmak için kişinin yaptığı eylemler olan kompulsiyon belirtileri ise şu şekilde olabilir:
OKB, uzman psikiyatrist tarafından kişinin davranış ve belirtileri değerlendirilerek teşhis edilir. Benzer semptomları açısından OKB; obsesif kompulsif kişilik bozukluğu, şizofreni, depresyon, anksiyete veya diğer psikiyatrik hastalıklarla karışabilir. Ayrıca hasta OKB’nin yanı sıra diğer mental hastalıklara da sahip olabilir. Bu yüzden doktorun çok iyi bir değerlendirme yapması ve tüm olasılıkları değerlendirmesi önemlidir.
Obsesyon ve kompulsiyon bozuklukları tedavi edilmez ise kendiliğinden geçmeyebilir. Bu yüzden bu hastalığa sahip kişilerin mutlaka tedavi görmesi gerekir. OKB tedavisi için en etkin yöntem ilaç ve terapinin kombin edilmesidir.
İlaç Tedavisi: Obsesif kompulsif ilaçları beyindeki serotonin seviyelerini artırmak amacı ile hastalara verilir.
Davranış Terapisi: OKB hastalarında meydana gelen abartılı davranışların ve takıntılı düşünceleri normale çevirmeye yönelik yapılan terapilerdir. Bu seanslarda amaçlanan hastaların bu davranışları ile yüzleşmelerinin sağlanmasıdır.