Her yaş gurubunda görülebilen cilt hastalıklarından birisi de seboreik dermatittir. Egzama çeşitlerindendir. Genellikle kızarıklık, kabuklanma ve pullanma şekillerinde görülür. Bazen semptomlar ağır seyreder ve hastanın günlük hayatını kötü etkileyerek yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Seboreik dermatit nedir? Neden oluşur? Detaylar yazımızda.
Kafa derisini etkileyen cilt rahatsızlığıdır. Egzama çeşitlerindendir. Kızarıklık, kabuklanma ve pullanma şeklinde görülmektedir. Saçlı deride, burun kenarlarında, kulak içlerinde ya da arkalarında, erkeklerde sakal içlerinde görülebilmektedir.
Toplumda görülme oranı %1 ila %3 arasında değişmektedir. Her yaş grubunda görülebilir. Bebeklerde, bebeğin kafa derisinde kabuklu, pullu lekelere neden olabilmektedir.
Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik faktörler etkili olabilmektedir. Aynı zamanda stres, yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenler de etkilidir. Seboreik dermatite malassezia mantarının da etkisi olduğunu gösteren durumlar bulunmaktadır. Ciltte doğal olarak bu mantar, bazı faktörlerden dolayı hastalığa neden olabilmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha yaygın görülmektedir. Yağlı cilt tipine sahip kişilerde de görülme ihtimali yüksektir.
Tanı amacıyla doktor tarafından deri muayenesi yapılır. Bazı durumlarda farklı hastalıklarla (sedef, atopik dermatit, tinea versicolor, gül hastalığı) karıştırmamak için biyopsi alınabilir.
Seboreik dermatitin gelişmesinde etkili olabilecek durumlar; bağışıklıkta bozulma, yüz felci, beslenmedeki değişiklikler örneğin; çinko eksikliği.
Hastalığın şiddetine göre, kişilere göre belirtiler değişiklik göstermektedir. Bu belirtiler:
Kişinin stresli olduğu zamanlarda şiddetli seyredebilir. Mevsim geçişlerinde soğuk ve kuru mevsimlerde alevlenme gösterebilmektedir.
Kendiliğinden geçebilir fakat tekrarlama ihtimali bulunur. Doktorun önerdiği tedavi şekline uyulması önemlidir. Fakat kesin bir şekilde tekrarlanmaması engellenemeyebilir. Temel amaç derideki kabuklanma ve kepeklenmeyi yok etmek, oluşabilecek ikincil enfeksiyonların önlenmesini sağlamak, kaşıntıyı azaltmaya çalışmaktır.
Tedavi için krem, şampuan ve losyonlar kullanılabilir. İnflamasyonu azaltan şampuan, krem ve merhemlerdir. Kolay uygulanabilen ürünlerdir. Kızarıklık, hassasiyet, yanma gibi yan etkileri bulunabilir.
Antifungal içerikli krem ve şampuanlar, hastanın durumuna göre mantar önleyici krem ve şampuanlar verilebilir.
Antifungal içerikli ilaçlar, tedavi ile düzelmeyen durumlarda dermatolog gözleminde ilaç tedavisine başvurulabilmektedir.
Kesin olarak kanıtlanmamış olsa da bazı yiyecekler bu durumu tetiklemektedir. Alerjik reaksiyonlar geliştirebilen besinlerdir. Tüketilirken dikkat edilmesi gereken besinler;
Bu besinler haricinde bol meyve, sebze, işlenmemiş kuruyemiş tüketmek, probiyotik gıdalar tüketmek, yüksek lifli işlenmemiş gıdalar tüketilmesi önerilmektedir.
Evde uygulanabilecek kolay yöntemler veya yaşam tarzı değişikliklerine gidebilir. Hastanın cilt tipini ve hastalığın durumunu iyi bilmesi önemlidir. Kafa derisinde kepek oluşumunu önlemek için kepek karşıtı şampuanlar tercih edilebilir. Çinko, selenyum sülfit, ketokonazol, katran, salisilik asit içeren şampuanların kullanılması kepeğe karşı olumlu etki oluşturabilir. Bu yöntemler haricinde;
Bulaşıcı değildir. Başka birisine taşınmaz. Hastalığa sahip kişilerin hayat kalitesini düşürebilmektedir. Kronik bir hastalıktır ve kişide tekrarlayabilir.