Sırt Ağrısı Nedir?
Sırt ağrısı, başın alt bölümünden bele kadar sırtta uzanan omurganın yan kısımlarında mevcut olan kasların gerilmesinden dolayı oluşan ağrıya denir. Genel olarak birkaç güne kendiliğinden geçebilen bu ağrı, yaygın olarak stresten ötürü meydana gelir. Bazen de omuz, boyun ve sırttaki sinirlerin baskılanması veya kasların geriliminden de oluşabilir. Çoğu kişi tarafından pek dikkate alınmayan bir rahatsızlıktır. Sıklıkla kas problemlerinden kaynaklanan sırt ağrıları, ciddi kabul edilebilen başka hastalıkların da habercisi olabilir.
Sırt Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Hayli fazla çeşidi olan sırt ağrıları genel anlamda 2 ana başlıkta toplanabilir. Bunlar;
Akut sırt ağrısı; 1-6 haftadan kısa süren ve aniden meydana gelen ağrılardır.
Kronik sırt ağrısı; 6 haftadan fazla süren ve tekrarlayan ağrılardır. İki ağrının oluşumu ve tedavi yöntemleri farklılıklara sahiptir.
Sırt Ağrısı Neden Olur?
Sırt ağrısı nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sedanter Yaşam Tarzı: Egzersizi hayatlarının bir parçası haline getirmeyen kişilerde çoğunlukla sırt ağrıları görülür. Bundan dolayı masa başı işler, kötü duruş ve sırt kaslarının güçsüz olması ağrıların oluşmasına neden olur.
- Yaralanmalar: Trafik kazaları sonucu gelişen travmalar ve spor faaliyetlerinde yaralanma olması en sık ikinci neden olarak bulunur. Sırt ağrıları; kas ezilmesi veya gerilmesi gibi hafif yaralanmalardan kırıklara kadar geniş bir skaladaki sorunlara kadar oluşabilir. Bu yaralanma türlerine sinir hasarı da eklenebilir.
- Fibromiyalji: Stres veya kaygı gibi psikolojik nedenlerden dolayı tüm vücut kaslarına yayılan bir hastalıktır. Ağrılar sırtın yanı sıra, omuz ve kürek kemiklerine kadar yayılabilir. Tam nedeni bilinmeyen hastalık her yaşta görülebilir.
- Kemik Erimesi: Menopozlar birlikte kadınlarda daha fazla görülen kemik erimesi, kemiklerdeki mineral yoğunluğunun azalmasıdır. Bu azalma ile kemikler kolayca kırılabilir bir hale gelir. Bu durumdan en fazla omurlar etkilenir kırıla omurlar sırta baskı yaparak ağrı oluşturur.
- Romatizmal Hastalıklar: Ankilozan spondilit ve benzer romatizmal hastalıklar omurgayı olumsuz etkileyerek sırt ağrısına yol açar.
- Deformasyon: Skolyoz, kifoz benzeri hastalıklar ve yaş ilerledikçe omurgayı öne doğru eğen eklem deformasyonları da sırttaki ağrılara neden olur.
- Tümörler: Sinirler, omurga veya kemiklerde tümör oluşması sırt ağrısı yapabilir. Yanı sıra meme, prostat ve akciğerlerde bulunan tümör yayılmaları da sırta ağrı olarak vurabilir.
- Diğer Hastalıklardan Ağrı Yansıması: Kalp, akciğer ve mide hastalıklarında sırt bölgesine de ağrı vurabilir.
Tüm bunların yanında, metabolik ve mikrop kaynaklı hastalıkların sonucu olarak da sırtta ağrı oluşabilir.
Sırt Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Sırt ağrısı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Sırt bölgesinde oluşan uzun süreli ağrı
- Hareketlerde kısıtlanma olması
- Kaslarda ağrı
- Ara ara bıçak saplanır gibi ağrı olması
- Belle birlikte, kol, boyun ve enseye vuran ağrı
Bunların dışında acil olarak doktora başvurulması gereken durumlar ise şu şekildedir:
- Gece terlemeleri
- Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen hastalık olması
- Gece artış gösteren sırt ağrıları
- 1 aydan uzun ağrı olması
- Son 3 ayda geçirilen önemli travmalar
- Bacaklarda uyuşma ve güç kaybına eşlik eden idrar kaçırma
Sırt Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?
Sırt ağrısının doğru teşhis edilmesi için hastanın hekime oldukça detaylı bilgilendirme yapması gerekir. Öncelikle doktor hastanın tıbbi hikayesini dinler, fiziki ve nörolojik muayenesini yapar ve laboratuvar testleri ile bazı görüntüleme testleri isteyebilir.
Ağrı için hekimin soracağı sorular şu şekilde olabilir:
- Ağrıyan bölge tam olarak nerede?
- Ağrı başka bir alana yansıyor mu?
- Ne kadar zamandır ağrı var?
- Hangi pozisyonlarda ağrı artıyor?
- Ağrının şiddeti ne?
- Ağrıya eşlik eden fiziksel veya başka şikayetler var mı?
Yanı sıra istenebilecek görüntüleme yöntemleri ise; MR, X-ray, BT veya EMG ile kesin teşhis konulabilir.
Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir?
Sırt ağrısından korunmak için öncelikle kişisel bazı önlemler almak gerekir. Örn; sürekli oturma pozisyonunda çalışan kişilerin ofis eşyalarını daha ergonomik seçmeleri veya öyle konumlandırmaları gerekir. Oturulan sandalyenin sırt boşluğu dolu olmalı ve dik konumda boynu eğmeden oturulmalıdır. 2 saatte bir masadan kalkıp yürüyüş yapılmalıdır. Stresi yönetmek ve aşırı kilo alınmaması da bel ağrısını engelleyen etkenlerdendir. Düzenli spor yapılmaması bel ve diğer kasların zayıflamasına neden olur. Bundan dolayı da en ufak bir harekette belde ağrı oluşabilir. Yürüyüşün yanı sıra koşma, yüzme ve yoga gibi alternatif sporlar da yapılabilir. Ayrıca kasları soğuktan korumalı ve güneş ışınlarından olabildiğince faydalanılmalıdır.
Sırt Ağrılarına İyi Gelen Egzersizler
Bazı egzersizler sırt ağrılarının azalmasına ve rahatlamanıza yardımcı olur. Isınma hareketleri yaptıktan sonra yapılan bu egzersizler şu şekildedir:
- Sandalyede oturma pozisyonundayken eller başın üstüne konur ve geriye doğru esneyerek yukarı doğru bakılır.
- Sırt duvara yaslandıktan sonra bilekler ve dirseklerde duvara temas eder biçimde durulur. Daha sonra kollar duvarla temas halinde yukarı kaldırılıp indirilir.
- Göğüsün altına bir yastık konularak yüz üstü yere uzanılır. Kollar yanlara açılır ve başparmak yukarı uzatılarak kollar yukarı kaldırılıp indirilir.
- Yere oturularak ayaklar uzatılır. Bacakları yan kısımlarından tutarak kafa göbeğe indirilir. Bu halde kalarak kollar yukarı kaldırılıp indirilir.
- Eller ile kapının üstünden destek alarak öne doğru esnenir.
- 5 saniye süresince kürek kemikleri birbirine yaklaştırılıp esnetilir.
- Yerde el ve dizler üzerinde durulur. Omurga düzleştirilirken karın kasları kasılı olmalıdır. Gevşetmeden sol kol öne sağ ayak arkaya uzatılır. Sonra aynı hareket diğer tarafa yapılır.
Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
- İstirahat: Kısa süreli yatak istirahati ve korse kullanımı ağrının şiddetini azaltan bir uygulamadır.
- İlaçlar: Şiddetli ağrılarda ağrı kesici, kas gevşetici veya antiromatizmal ilaçlar reçete edilebilir. Ağızdan alınabileceği gibi jel veya krem olarak cilde de uygulanabilir.
- Tamamlayıcı Tıp: Akupunktur, mezoterapi, ozon tedavisi, nöral tedavi gidi yöntemlere başvurulabilir.
- Fizik Tedavi: Diğer tedavilerle kombine kullanılan bu tedavi uzun yıllardır başarı sağlayan bir tekniktir.