Yaşlı İnsan Neden İdrarını Tutamaz?
İdrar kaçırma, üriner inkontinans olarak da adlandırılmaktadır. İdrarın istemsiz olarak idrar yoluyla dışarı atılması idrar kaçırma olarak adlandırılmaktadır. Yaşlanmayla birlikte idrar kesesinin işleyişinde bazı değişiklikler meydana gelir. Şeker hastalığı gibi bazı hastalıklara bağlı olarak idrar kesesinin işleyişi bozulabilmektedir. Yaşlılarda hareket kapasitesindeki azalma nedeniyle idrar tutma ve idrar yapma yeteneğini olumsuz etkilemektedir. Bu durumlar dışında adalelerdeki güçsüzlük, sinir sisteminden dolayı idrar hissinin algılanmasının gecikmesi, idrar kesesinde istenmeyen kasılmalar, prostat gibi tıkayıcı engeller, idrar yolu enfeksiyonları yaşlıların idrar kaçırmasına neden olmaktadır. İdrar kaçırmaya neden olan diğer durumlar ise şunlardır:
- Obezite
- İleri yaş
- İdrar torbasının sarkması
- Genetik
- Kabızlık
- Sistit
- Vajinal enfeksiyonlar
- Şeker hastalığı
- Menopoz
- Erkeklerde prostat büyümesi
- Demans alzheimer hastalığı
- Sinir sistemi hastalıkları
İdrar kaçırma çeşitleri şunlardır:
- Stres inkontinansı, gülme, öksürme, hapşırma, ağır eşya kaldırma gibi idrar kesesine basınç uygulanan durumlarda yaşanan idrar kaçırmadır. Genellikle sinir ve kas zayıflığından kaynaklanmaktadır.
- Sıkışma tipi idrar kaçırma, hasta aniden idrara sıkışmaktadır. İstemsiz olarak idrarını kaçırır. Mesanenin kontrolsüz kasılmasından kaynaklanır.
- Mix tip, her iki durum aynı anda bulunur.
- Taşma tipi, mesanesin kapasitesinin dolmasına rağmen idrarda sıkışıklık hissedilmemesi ve mesaneye fazla gelen idrarın sızıntı halinde kaçırılmasıdır.
Nasıl Önlenir?
İdrar kaçırmaya neden olan ek hastalıklar varsa kontrol altına alınmalıdır.
Sıkışma tipi idrar kaçırma problemi olan hastalarda sıvı kısıtlaması, kalça adalelerinin çalıştırılması gibi aktiviteler yapılabilir.
İşeme eğitimi verilerek programlı idrar yapılması sağlanabilinir.
Kabızlığı önlemek için düzenli ve gerekli beslenme önerilir. Gerekli durumlarda diyetisyen yardımına başvurulabilir.
İlaç tedavisi uygulanabilir.
Herhangi bir ilaç kullanımı idrar kaçırmaya neden oluyorsa doktora bildirilmeli ve gerekli durumlarda değiştirilmesi istenebilir.
İdrar kaçırma günlük hayatı etkileyecek duruma geldiğinde bir üroloji uzmanıyla görüşülmesi önerilmektedir. Bazı durumlarda hastanın sağlık personellerince gözlem altında tutulması ve gerekli takibin yapılması gerekebilmektedir. Bu durumda kişiler hastaneye ya da geçici olarak evde bakım hizmeti alabilmektedir.
Yaşlılarda İdrar Kaçırmaya Ne İyi Gelir?
Kas egzersizleriyle kas kontrolü öğretilebilir. Böylelikle sızıntının yönetilmesine yardımcı olunur. Düzenli pelvik kas egzersizleri yapmak bu probleme yardımcı olabilmektedir.
Mesane egzersiziyle tuvalete gitme süresini uzatmak yardımcı olabilir. 30 dakikada sık sık idrar yapmaya başlayıp, bu süresi üç dört saat içerisinde kademeli olarak süre arttırılabilmektedir.
Gevşeme egzersizleriyle tuvalete giderek bekleme süresi yavaşça arttırılabilir
Kafeini azaltmak, kola, kahve gibi kafeinli içeceklerin fazla tüketildiği durumlarda idrar kaçırma ihtimali artmaktadır. Bu nedenle kafein azaltılabilir.
Yaşlılarda İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaç, cerrahi, cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi gerçekleştirilebilir. İdrar kaçırmanın hangi türde olduğu belirlenmesi tedavi için önemlidir.
Stres tipi idrar kaçırmada cerrahi yöntem tercih edilebilirken, sıkışma tipinde genellikle ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Aynı zamanda sıkışma tipinde kasların güçlendirilmesi için kegel egzersizleri önerilebilmektedir. Bazı hastalarda kasları güçlendirici egzersizlerle tedavi gerçekleştirilmektedir.
Yaşlılarda İdrar Kaçırma Hangi Bölüm Bakar?
İdrar kaçırma sorununda “Üroloji” bölümüyle görüşmeniz gerekmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda ciltte kızarıklık, enfeksiyona neden olabilmektedir. Bu durum bazı hastalıklara bağlı gelişebilir bundan dolayı önemsenmelidir. Kişinin öz saygısının azalmasına, utanmasına da neden olmaktadır. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden yüz yüze ya da online randevu alabilirsiniz.