Çürük, kırık veya çatlak dişlere uygulanan diş dolgusu eski zamanlardan beri yapılan bir tedavidir. Geçmiş dönemlerde, dayanıklı olmasından dolayı dolgularda kullanılan amalgam malzemenin yerini yeni gelişmelerle birlikte kompozit dolgu aldı. Avantajlarından dolayı tercih edilen bu malzemenin detaylarını sizler için yazdık.
Dişlere iyi bakılmadığı takdirde dişlerde çürümeler meydana gelir. Dişlerin tamamen kaybedilememesi için dişin çürük kısımlarının alınıp içerisine dolgu malzemesi yerleştirilerek restore edilmesine diş dolgusu denir.
Diş dolgusu eski yıllardan beri yapılan bir işlemdir. Çürük, kırık veya çatlak dişlerin tedavilerinde uygulanabilir. Tedavinin süresi ve nasıl yapılacağı dişin hasarına ve dişin hangi kısımda olduğuna göre değişebilir. Diş dolgusu lokal anestezi iğnesi yapıldıktan sonra şu şekilde gerçekleştirilir:
Dolgu işlemi sonrasında hafif bir ağrı olabilir. Bunun için ağrı kesici kullanılabilir. Diş çürüğünün derinliğine bağlı olarak da 1-2 gün soğuk sıcak hassasiyeti oluşabilir.
Genellikle diş dolgusu işlemi 30 dakika arasında 1 saat arasında değişiklik göstermektedir. Öncelikle lokal anestezi enjekte edilerek bölge uyuşturulur.
Gebelik sırasında diş dolgusu yaptırılabilir. Tedavi öncesinde diş hekimine hamile olunduğu söylenmelidir. Böylece gerekli görülen durumlarda kullanılacak anestezi veya antibiyotik tedavisinde doktorunuza danışarak tercih yapılır.
Diş dolgusunun tarihi geçmişine bakıldığında amalgam dolguların büyük bir yeri bulunuyordu. Bu yüzden uzun yıllar alternatifsiz bir şekilde kullanıldılar. Fakat günümüze gelindiğinde daha avantajlı kullanımı olan alternatiflerine bıraktığı görülüyor. Çeşitleri şu şekilde sayabiliriz:
Amalgan Dolgu: Halk arasında gümüş dolgu diye de bilinir. Günümüzde artık pek kullanılmayan bir türdür. Rengi dişle uyumlu olmaz.
Kompozit Dolgu: Oldukça yaygın kullanılan bir türdür. Uygun maliyetli olduğu için sıkça tercih edilir. Rengi diş ile uyumludur. Aynı gün kolayca uygulaması yapılabilir.
İnley-Onley - Porselen Dolgu: Labaratuvar ortamında hazırlanır ve birden fazla işlem için kullanılabilir. Estetik ve leke tutmayan bir üründür. Maliyeti yüksek olduğu için her bütçeye uygun değildir.
Geçmiş yıllarda çokça kullanılan ve her bütçeye uygun olan amalgam dolgunun yerini avantajlı yönleriyle kompozit dolgu aldı. Amalgam dolguya karşı hekimlerinde tercih ettiği kompozit dolgu avantajları şe şekilde sırlanabilir:
Diş dolgusu tedavisi olan kişilerin bazı noktalarda biraz daha dikkatli davranması gerekir. Dolgulu dişi olan kişiler;
Bakımı iyi yapılan diş dolgusu ömrü 5 ila 10 yıldan fazla dayanabilir. Bireyler diş kayıplarına uğramamak ve daha kaliteli bir ağız sağlığı için diş hekimine giderek periyodik bakımlarını aksatmamalıdır.
Dilerseniz bu konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.