Biotin B grubu vitaminlerindendir. B7 veya H vitamini olarak da bilinmektedir. Halk arasında ise daha çok saç vitamini olarak bilinir. Karbonhidratları, yağları ve proteinleri enerjiye dönüştürür. Saç sağlığı, göz sağlığı, sinir sistemi açısından önemlidir. Biotin nedir ne işe yarar? Detaylar yazımızda.
B7 vitamini olarak da bilinen biotin, b vitamininin çeşitlerindendir. Vücuttaki enerjinin oluşumunda yer alan halk arasında saç vitamini olarak bilinir. Suda çözünür. Bundan dolayı vücutta depolanmaz. Besinlerden veya ek gıda takviyesi olarak alınır. Karbonhidrat, protein, yağ metabolizması gibi çoğu metabolik süreçte etkilidir.
Çoğunlukla saç, cilt, tırnak bakımında kullanılsa da protein sentezi, enerji üretimi gibi işlevleri de vardır. Seviyesi ise kan testiyle belirlenmektedir.
Metabolik faaliyetlerde ihtiyaç duyulan vitamindir. Bundan dolayı vücuttaki birçok metabolik süreçte etkilidir. Yağ, karbonhidrat, aminoasit metabolizmalarında yer alır. Glikoz, yağ asitleri, işlenmesinde yer almaktadır. Proteinleri, yağları enerjiye dönüştürür. Kan şekerinin düzenlenmesine yardım eder. Kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü arttırır.
Enerji oluşum metabolizmasına katkı sağlar.
Makro besin öğeleri metabolizmasına katkıda eder.
Saçı korur.
Cildi korur ve cilt sağlığını destekler.
Tırnakların güçlenmesini sağlar.
Doku oluşumuna yardım eder.
Düzenli ve sağlıklı beslenen kişilerde bu eksiklik sık görülmemektedir. Çölyak, Crohn hastalığı gibi kronik hastalıklar, uzun süreli antibiyotik kullanımı, aşırı sigara ve alkol kullanımı sonucunda eksiklik görülebilmektedir. Eksikliğin belirtileri genellikle şu şekildedir:
Saç tellerinde zayıflama ve incelme
Saç dökülmesi
Cilt kuruluğu
Tırnaklarda incelme ve kolay kırılma
İştah kaybı
Enfeksiyonlara yatkınlık
Yorgunluk
Mide bulantısı
Kas ağrıları
Tükenmişlik hissi
Sanrılar
Şampuan ve saç bakım ürünlerine ek olarak saçı beslemek amacıyla gıda takviyesi olarak da alınabilmektedir. Demir eksikliği, çinko eksikliği, B12, e vitamini eksikliklerinden kaynaklanan saç dökülmesi gibi sorunlarda tek başına etki etmemektedir. Saç dökülmesini azalttığı ve saçı koruduğu bilinmektedir. Genellikle faydaları şunlardır:
Saç dökülmesini azaltır
Dökülen saçın yeniden çıkmasına yardımcı olur
Saç köklerini güçlendirir
Saçların sağlıklı uzamasına yardım eder
Saçı koruyucu etkisi vardır
Saçın parlak ve canlı görünmesine yardım eder
Vücutta depolanmadığından bazı besinler yardımıyla vücuda biotin alınır. Biotinin bulunduğu besinler şu şekildedir:
Sakatatlar
Elma
Havuç
Yumurta sarısı
Soya fasulyesi
Tohum yağları
Kuru yemişler
Tam tahıllar
Baklagiller
Peynir
Yeşil yapraklı bitkiler
Domates
Mantar türleri
Avokado
Mantar
Muz
Karnabahar
Brokoli
Sebzeler fazla suyla ya da uzun süre pişirilmemelidir. Suda çözünen bir vitamin olduğundan dolayı bu işlemler uzun sürmemelidir.
Vücutta depolanamaz. Bundan dolayı doz aşımı yaşanmaz. Biotin, gıda takviyesi olarak alındığında fazlası böbrekler yardımıyla vücuttan atılmaktadır. Fakat sürekli kullanımı böbrekleri yorabilir bundan dolayı belirli aralıklarla alınmalıdır.
Ek gıda olarak alınan tabletlerle önerilen günlük biotin kullanım miktarı 30 mikrogramdır. Sağlıklı ve düzenli beslenen kişilerde günlük miktar besinlerden elde edilebilmektedir. Bundan dolayı ek takviyede doktorunuza danışmalısınız. Doktor uygun gördüğünde ise kullandığınız diğer ilaçları doktorunuza bildirmelisiniz.