Karın ağrısı çoğu kişinin zaman zaman yaşadığı ağrılardandır. Gaz sancıları, kas ağrıları, hazımsızlık sonucu bu ağrı hissedilebilir. Bazen de apandisit gibi ciddi hastalıkların nedeni olabilmektedir. Neden olur? Nasıl geçer? Hamilelikte ve çocuklarda farklı sebeplerde ağrı olabilir mi? Sorularının detayları yazımızda.
Çoğu insan bazen karın ağrısı yaşayabilir. Bu için birden fazla neden söylenebilir. Şiddetli seyreden, hafif seyreden ağrılar olabileceği gibi nedenlerine bağlı olarak gaz sancıları gibi yaygın nedenler ya da apandisit gibi önemli rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Yaygın sebepler şunlardır:
Menstruasiya (adet sancısı) bağlı sancılar da alt karın ağrısına bağlı olabilmektedir. Ağrının fazla olması durumunda tıbbi uygulamalar gerekebilmektedir.
Karın bölgesindeki bazı organlarda örneğin apandisit, böbrekler, dalak, ince ve kalın bağırsaklar, pankreas, safra kesesinde yaşanan sorunlar karın ağrısına neden olabilmektedir.
Bağırsakta yaşanan bulantı, kusma belirtileri doğrultusunda birkaç saat içerisinde aniden başlayan ağrı ise akut karın ağrısı olabilir.
Sağ karın ağrısı; alt sağ, alt sol ve alt orta ağrılar olarak üçe ayrılmaktadır. Sağ alttaki ağrıda ise genellikle kalın bağırsak hastalıklarıyla ilişkilendirilir, apandistteki ağrılarda ilk önce alt sağ karından başlar. Alt sol ağrı, Crohn gibi bağırsak hastalıkları burada hissedilir. Alt orta bölge idrar yolu enfeksiyonları, üreme organları sorunlarıyla ilgili hastalıklar burada hissedilir.
Sol karın ağrısı; çölyak hastalığı, gaz sorunları, hazımsızlık, laktoz intoleransı bu bölgedeki ağrılar sonucunda tespit edilir. Doktora başvurulması önemlidir. Teşhis ve tedaviler için doktor tespiti önemlidir.
Evde basit yöntemlerle geçebilir. Basit ve hafif şiddetli karın ağrılarında örneğin yemek yedikten sonra karın ağrısında hafif şişkinlikte buzlu su içilebilir. Genellikle karın ağrılarına evde çözüm şunlardır:
Sorunun asıl nedeni bilinmeden ilaç alınmamalıdır.
Şiddetli ağrıların sebepleri bilinmediğinden sorun safra taşı ya da apandisitten kaynaklanabilir bu gibi durumlarda tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulur, ameliyat gerektiren durumlar olabilir.
Böbrek taşı, mide gribi sorunlarınız varsa bu sorunlardan kaynaklanan bir ağrı gerçekleşebilir doktorunuzun tavsiye ettiği tedavi yöntemini kullanabilirsiniz.
Gebelikte karın ağrısı en yaygın rastlanan şikayetlerdendir. Genellikle önemli nedenlerden olmasa da çok ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir. Gebelikteki ağrılar; alt ve üst ağrı iki çeşit olarak ele alınır.
Gebelikte alt karın bölgesindeki ağrı genellikle normaldir. Vücutta değişen hormanlardan, fetüsün büyümesinden kaynaklanabilir. Gebeliğin sonlarına doğru Braxton-Hicks kasılmalarının sıklaştığı dönemde gerçek doğumla ayırt edilemeyebilir, kasılmalar sonucunda da bu ağrı oluşabilir. Ağrının hafif olması normal karşılanır fakat zamanla şiddetlenmesi durumunda doktora başvurulması önerilir.
Gebelikte üst karın bölgesindeki ağrı kabızlıkla bağlantılı olabilir. Fetüsün bağırsaklara baskı yapması sonucunda ağrı hissedilebilir. Lifli gıda ağırlıklı beslenme önerilir.
Safra kesesi, reflüye bağlı ağrılarda olabilir. Ağrının şiddetlenmesi durumunda doktora başvurulması önerilir.
Çocuklarda sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Bazı zamanlarda ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilir.
Hafif şiddetli ağrıların sebepleri:
Şiddetli ağrılarda tıbbi müdahale gerekebilir. Genellikle apandisit sorunundan kaynaklanmaktadır. Bu sebepler genel olarak şu şekildedir:
Çocuklarda görülen karın ağrılarında doktora başvurulması gerekmektedir.
Üşütmeye bağlı karın ağrılarında ayakları sıcak konmalıdır.
Kabızlık sorunlarında muz yedirilmesi, spazm ve sancılarda zencefil çayı sindirimi kolaylaştırmaktadır. Tedavi gördüğü bir hastalık varsa doktorunun tavsiye ettiği tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Probiyotik yoğurt tüketmek sindirim, gaz problemleri ve şişkinlikte kullanılmaktadır.
Uzun süreli ve şiddetli karın ağrılarında doktora başvurulmalıdır.
Ağrının sebeplerinden birisi de bağırsak sorunlarıdır. Karın ağrısına bağlı olarak ishal görülebilir. Hafif şiddetli ishal problemlerinde bazı yiyeceklerin tüketilmesi ishale iyi gelir. Bu yiyecekler:
Birden ortaya çık çok şiddetli olan karın ağrıları “Akut Karın” olarak isimlendirilir. 6 saat içerisinde başlayan ağrıları içerir ve apandisit, pankreasa bağlı sorunlardan kaynaklanabilir. Şiddetli karın ağrılarına önem verilmelidir. Doktora görülmesi gerekmektedir.
Sürekli devam eden hafif şiddetli ağrılar ise kalınbağırsakla alakalı hastalıkların, huzursuz bağırsak hastalığının nedeni olarak çıkmış olabilir.
Bu durumda doktora başvurulması gerekmektedir.
Bazı ağrılar mide bulantısı, mide üşütmesine bağlı olabilir. Bunun yanı sıra aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabilir:
Çocuklarda görülen karın ağrılarında- çocuk hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Yetişkinlerde ise genel cerrahi, dahiliye bölümü ilgilenmektedir