Kalp yetmezliği, kalbin performansının düşmesi sonucu vücuttaki doku ve organlara yeterli kanı pompalayamamasıdır. Toplumda %2 oranında görülen bu hastalık, erken evrede kontrol altına alınmadığı zaman ani ölümlere neden olabilir. Tanı ve takibi hayati önem taşıyan kalp yetmezliği belirtileri nelerdir? Detaylar yazımızda
Kalp yetmezliği, kalbin bazı nedenlerden dolayı hasar alarak vücut için gerekli olan miktardaki kanı iletememesi durumudur. Bu durumdaki kalp, daha fazla çalışarak gerekli miktardaki kanı vücuda pompalamaya çalışır. Bunun sonucunda ise kalp, genişleyerek büyümeye başlayabilir. Ayrıca gerekli kanı hızlanarak pompalamaya çalışan kalp daha fazla kasılır. Bu yüzden kan damarlarında daralmalar olabilir. Oluşan damar daralmaları ise önemli doku ve organlara kan akışını engeller ve bu doku ve organlarda hasarlar meydana gelebilir. Kalp yetmezliği birçok nedenden dolayı gelişebilir. Kronik ve ilerleyen bir hastalık olduğu için kontrol altında tutulması oldukça önemlidir.
Kalp yetmezliği belirtileri, genel olarak her hastada aynı seyreder. Hastalığın ciddiyeti arttıkça belirtiler şiddetlenebilir. En sık rastlanılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Kalp yetmezliği genellikle kalp krizi nedeniyle kap kasının zarar görmesi sonucu oluşabilir. Yanı sıra en büyük risk faktörleri arasında, damar tıkanıklığı ve yüksek tansiyon gelebilir. Bunların haricinde kalan kalp yetmezliği nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Kalp yetmezliği, kalbin tek tarafını etkileyebileceği gibi her iki tarafında da görülebilir. Çoğu vakada görülen öncelikle sol tarafının etkilenmesidir. Sol kısımda oluşan rahatsızlık zamanla sağ tarafa da etki eder ve her iki tarafta da kalp yetmezliği gelişebilir. Kalp yetmezliği genel olarak 2 farklı şekilde oluşur:
Genellikle kalp krizi geçiren hastalarda oluşan bir türdür. Bu hastalarda kalp yetmezliği belirtileri aniden ortaya çıkar ve kaybolur. Sonrasında ise kalp kapakçıklarında hasara neden olabilir.
Kalp yetmezliği yaşayan vakaların çoğu kronik türdeki grupta bulunur. Bu türdeki kalp yetmezlikleri süreklidir ve herhangi bir iyileşme olmaz.
Son yıllarda Kalp yetmezliği kanser hastalıklarına benzer bir şekilde evrelere ayrılmıştır. Kalp yetmezliği evreleri 4 şekilde gelişir. Hatalığın evreleri şu şekildedir:
Şikayet ve yakınmalarla gelen hastanın öncelikle tıbbi öyküsü alınarak fiziki muayenesi yapılır. Ardından kap işlevleriyle ilgili birtakım testler istenir. Doktorun öngörüsüne yapılabilecek bu testlerden bazıları şunalardır:
Kalp yetmezliği kronik bir hastalık olduğu için tedavisinin ömür boyu sürmesi gerekir. Düzenli bir tedavi sayesinde çoğu hasta normale eşdeğer bir yaşam sürebilir. Yapılan tedaviler; hastaneye yayışların azalmasını, hayat süresinin uzamasını ve ani ölümlerin azalmasını amaçlar.Tedavi ana hatlarıyla 3 başlık altında toplanabilir:
Sağlıklı Yaşam tarzının Benimsenmesi: İlk aşama hastalar için uygulanabilir. Genellikle kalp hastalarının tuz tüketimine sınırlama getirilerek dikkat edilmesi gerekir. Ödem olmaması için kilo takibi yapılması önemlidir. Ayrıca mevsimsel grip veya zatürre gibi aşıların mutlaka yapılması gerekir.
İlaç Tedavisi: Hastanın genellikle 3-4 çeşit ilaç kullanması gerekir. Örn: kalp hızını düşüren ve damarları genişleterek kan akışını rahatlatan ve ritim bozukluğunu engelleyen beta blokerlar ve idrar söktürücü özelliğinden dolayı vücutta ödemi engelleyen diürtiker ilaçlar gibi.
Cerrahi Tedavi ve Tıbbi Destek Cihazları: Tıkalı damarlara stent takılması, kalp odacıklarının uyumlu bir şekilde çalışması için KRT yani çift odacıklı pil takılması, kalp kapağı değişimi, koroner bypass yapılarak lap kasına oksijen taşınması, tedavilere yanıt vermeyen ileri düzeydeki hastalara ise kalp nakli uygulamaları yapılır.
Ciddi bir hastalık olan kalp yetmezliğinin erken teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir. Kişilerde bu belirtilerden herhangi birini bulunuyor ise hemen bir sağlık kuruluşuna başvurarak detaylı bir kalp muayenesi olmaları gereklidir.