Aile dizimi; kişinin nesillerinden aktarılan travmatik olayların, kişiyle görülmeyen bir bağ ile bağlanmasıdır. Geçmiş nesillerde yaşanan travmaların kişinin yaşamına müdahale etmesidir. Aile dizimi terapisi nedir? Terapinin faydaları nelerdir? Nasıl gerçekleşir? sorularının cevabı yazımızda.
Aile dizimi, yıllar geçse de ailedeki bireylerin birbirleri arasında görünmez bir bağ ile bağlandığını ifade eder. Aynı aileye mensup geçmiş nesillerde yaşamış kişilerin savaş, göç, haksızlığa uğramak gibi travmaları; davranış ve duygu bozukluğu olarak ortaya çıkmaktadır. Kişinin sahip olduğu bağ, yaşanılan olaylar, yaşadığı psikolojik sorunları etkilediğini göstermektedir.
Kuşaklar boyunca süre gelen yapıyla bir sistem oluşturulduğunu göstermektedir. Sistemde ailenin nesiller öncesinden yaşadığı bir sorun kişinin bugünkü yaşamını etkilemektedir. Ailenin yaşadıkları, duyu ve düşünceleri çocuğa etki ederek bir bağ oluşturur. Bu bağ ile ortak bir bilinç gelişir.
Kısaca neslinden kişiye aktarılan problemler, kişinin davranışlarına yansır.
Alman psikolog Bert Hellinger tarafından ortaya atılan bir psikoterapi yöntemidir. Kişinin soy ağaçlarından yola çıkarak mevcut durumunda, davranışlarına yansıyan rahatsızlıkları, sorunlarını bulmayı amaçlamaktadır. Verilen kararların, çözümlerimizin şekillenmesinde aile diziminin etkisi olduğunu gösterir.
Terapide iyileştirme amacıyla kişi ailesine ruhsal olarak geri döner ve barışma sağlanarak iyileşme sürecini başlatır. Barışma fiziksel olarak gerçekleşmez. Kişinin iç dünyasında yaşadığı onarma ve iyileşme sürecidir.
Aile dizimini etkileyen bazı travmatik olaylar;
Yukarıdaki olayların yaşanması kişilere aile bağlarıyla aktarılmaktadır. Nesiller boyu aktarılan olumsuz deneyimler kişilerin yaşamlarında sebebini belirleyemedikleri sorunlara sebep olmaktadır . Aile dizimine örnek olarak; kişinin sevgilisi tarafından aldatılması verilebilir. Aldatılan kişi başka biriyle evlenip, çocuğu olsa bile yaşadığı üzücü deneyim kendinden sonraki nesle aktarılır. Sonraki nesil torununda buna bağlı güven problemi, şüphe olarak ortaya çıkar.
Aile dizimi bireysel ve grup olarak iki şekilde gerçekleşir.
Grup terapisiyle yapıldığında kişinin dizimini temsil eden kişiler ve izleyiciler de olmalıdır. Aile dizimindeki kişi sayısına bağlı olarak kişi sayısı değişir.
Bireysel terapide ise aile dizimindeki kişilerin yerini terapist almaktadır. Bazen de nesneler kullanılır, her nesne bir aile ferdini temsil eder. Bu nesneleri danışanın dizmesi, bağlı olan olay ya da kişiyle ilgili ipucu verebilir. Danışanın kendisine uzak yerleştirdiği aile ferdi, travmanın bağlı olduğu kişi olabilir.
Bu psikoterapi yöntemi psikolojik problemleri (depresyon, kaygı bozukluğu, uyku bozukluğu) olan kişilerde uygulanabileceği gibi biyolojik sorunlara (kanser, sindirim sorunları) sahip kişilerde de uygulanabilir.
Kişiler yaşadıkları sorunları bir terapist eşliğinde güvenli ve sağlıklı bir ortamda çözümlemelerine olanak sağlar. Faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;
Kişinin iyileşmesine yardımcı olur.
Terapiye gidenler;
Aile dizimi terapisi eğitimini genellikle psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyologlar, çocuk gelişim uzmanları almaktadır. Eğitim fiyatları ise alınan yere bağlı olarak 2.000 - 3.000 arası değişmektedir.
Terapiyi almak isteyen bir danışansanız psikoterapi eğitimini almış bir psikologla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Aile Dizimi Terapisi için tüm merak ettiklerinizi BulutKlinik ile Online Randevu ve Yüz Yüze Randevu alarak psikologlarımıza danışabilirsiniz ve tedavi sürecinize başlayabilirsiniz.
Psikologlarımıza ulaşmak için sayfamızın devamına göz atabilirsiniz.