Korku ve telaş duyguları her insanda olan duygulardır. Çoğu durumda da bu duygular söner ve kişi günlük uğraşlarına devam eder. Kişide birtakım olaylara karşı yoğun olarak oluşan telaş ve korku haline kaygı bozukluğu (anksiyete) adı verilir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişi genellikle olay neticelense bile endişelenmeye devam eder.
Anksiyeteye Yol Açan Durumlar
Endişeli düşünmeye eğilimli kişilerde ve yaşantıya bağlı travmalarda anksiyeteye rastlanabilir. Bununla birlikte halihazırda tıbbi problemler yaşayan kişiler için bu durum anksiyeteyi tetikleyebilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
Anksiyete Kimlerde Ortaya Çıkar?
Gelişim dönemlerinin hepsinde anksiyeteye rastlamak mümkündür. Her dönemin kendine ait bir kaygı stili de mevcuttur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte anksiyetenin görülme sıklığı artabilir.
Anksiyetenin Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete ile ilgili yapılan araştırmalarda sorunun nedeni hem çevresel hem de genetik olarak açıklanıyor. Birey çocukluk döneminden itibaren karşılaştığı ağır sorunlar nedeniyle stres kaynaklarına karşı çok daha fazla duyarlı hale geliyor.
Anksiyete Türleri Hangileridir?
Bazı anksiyete türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Sosyal Anksiyete Nedir?
Sosyal anksiyeteye sahip kişiler genellikle kalabalık ortamlardan kaçınan, topluluk önünde davranışta bulunmakta zorlanan, kabalık ortamlardan hemen uzaklaşmak isteyen bir yapıya sahiptir. Bu tarz ortamlara karşı yoğun bir kaygı geliştirirler. Sosyal anksiyete sahibi bireyler, hassas oldukları ortamlarda kendilerinde gerçekleşen terleme, titreme, nefes kesilmesi gibi süreçleri kontrol etmekte zorlanabilirler.
Fobiler:
Kişinin belli nesne ve olaylara karşı geliştirdiği korkuya bağlı kaçınma davranışına fobi denir. Bu kaçınma davranışı doğal olarak için şiddetli bir kaygıyı barındırır. Fobisi olan kişiler belirli nesne yahut durumla karşılaştıklarında stres sevileri oldukça artar ve bir an önce bu durumdan kendilerini kurtarmaya çalışırlar.
Anksiyete Krizi Nedir?
Kişinin durumlara bağlı olarak kalp çarpıntısı, hızlı nefes alışveriş, terleme gibi belirtileri oldukça şiddetli ve yoğun olarak yaşaması halidir.
Anksiyete Bozukluğunda Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Anksiyete bozukluğunun tedavisinde en yaygın başvurulan yöntem psikoterapi ve ilaç tedavisidir.