Geçmişten beri süregelen bir dini gereklilik olan oruç, hem madden hem de manevi açıdan insanı sağlıklı kılan bir uygulamadır. Bu ibadetten hareketle, kilo vermek ve sağlıklı bir beslenme tarzı benimsemek için yapılan aralıklı oruç diyeti son yıllarda popülerliğini artıran bir beslenme düzenidir. Peki, bu diyet nasıl yapılır? Detaylar yazımızda.
Aralıklı oruç diyeti veya diğer adı ile intermittent fasting (IF) , kilo vermek isteyip çok öğünlü diyetlere uyum sağlayamayan kişilerin uyguladıkları bir yeme düzenidir. Yeni nesil olarak dile getirilse de yüzyıllardır var olan orucun disiplinine benzer. Aralıklı oruç bir diyetten ziyade öğünlerin besin değerleri, şeker seviyeleri ve yeme saatleri ilgili bir beslenme stilidir. Bu yüzden bu yönüyle sadece kilo vermek isteyen kişilerin değil sağlıklı beslenme tarzını benimseyen kişilerin de yakın markajına girer.
Birkaç farklı uygulama şekli olsa da IF diyeti için uygulanan genel prensip, uzun süre aç kalınarak vücudun dinlenmesi ve akabinde içerik olarak sağlıklı ve dengeli bir öğün tüketilmesidir. En yaygın uygulanan aralıklı oruç diyeti çeşitleri ise şu şunlardır:
16/8 Metodu: Kadınlar için günün 14, erkekler için de günün 16 saatini su, asitsiz ve şekersiz içeceklerin haricinde aç olarak geçirdikleri, beslenme zamanını ise kalan 8-10 saat içine bıraktıkları bir türüdür. Yemek yenilen zaman dilimi içinde ise bağışıklığı güçlü kılan dengeli ve sağlıklı besinler tüketilmesi önemlidir. Ayrıca öğün içeriklerinin sebze ve protein temelli olması gerekir. Bu metod sabah kahvaltıyı atlayarak ve akşam yemeğinden sonra yemek yemeyerek yapılabilen en uygun modelidir.
5/2 Metodu: Haftanın sadece 2 günü kısıtlı kalori alarak kalan 5 günde yalnızca yeteri kadar beslenme şeklini destekler. Sürekli uygulanması zor olsa da bazı dönemlerde yapılabilir. Sosyal hayatın içinde yemek yemeye zaman ayıramayanlar için uygun olabilir.
Alternatif IF Metodu: Diğer adı ye-dur-ye diye de bilinir. Haftada 1-2 kere 24 saatlik beslenme kısıtlaması yapılır. Örneğin: bir akşam yemeğinden ertesi günün akşam yemeğine kadar kısıtlama uygulanır. Öğünlerin mutlaka dengeli ve sağlıklı besinler olması oldukça önemlidir.
En iyi yöntem kişinin yaşam şekline en uygun olanıdır. Bu metodları uygulamadan önce mutlaka uzman bir diyetisyene başvurulması gereklidir.
Diyette önerilen yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:
Örnek aralıklı oruç saatleri ise şu şekilde olabilir:
07:00 – Kalkış
12:00 – İlk öğün. Bu öğüne kadar kalorisi 0 olan su, çay ve kahve tüketebilirsiniz. Öğünde ise proteinden zengin ve tok tutan bir tabak tercih edebilirsiniz.
16:00 – İkinci öğün
20:00 – Son öğün
Diyette önemli olan ne yenildiğinden ziyade ne zaman yenildiğidir.
Diyetin metodları arasında en sık uygulanan türü 16/8 olanıdır. Popüler olan bu çeşidin avantajlı yönlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
16/8 diyetinin avantajlı yönlerinin olmasının yanı sıra bazı dezavantajları da bulunur. Bu yüzden her kişiye uygun bir beslenme biçimi olmayabilir. Bu olumsuz yanlarından bazılar şu şekilde sıralanabilir:
Fasting aralıklı oruç dengeli bir beslenme ve sağlıklı bir yaşam biçimi ile yapıldığı zaman vücuda katkı sağlayan, güvenli ve kolay bir diyet olabilir. Çoğu insan için güvenli bir diyet olarak sonuç verse de, kronik bir hastalığı olan kişilerin diyeti uygulamadan önce mutlaka uzman hekim ve diyetisyene başvurmaları gerekir. Bunun yanı sıra;