Sıkı bir diyetin ardından ideal kiloya ulaşıldığında, ‘Nasıl olsa zayıfladım’ mantığını güderek diyet programından önceki yaşam şekline dönülmesi, verilen kiloların hızla alınmasını kaçınılmaz kılar. Peki, diyet sonrası kilo koruma evresinin önemi nedir? Nasıl uygulanır?
Azmederek verilen kilolardan sonra, kişi diyette mahrum kaldığı her şeyi yemek isteyebilir. Ancak bu şekilde plansız ve programsız bir beslenme biçimi ile verilen kilolar kısa bir sürede tekrar geri alınabilir. Bu yüzden diyet sonrası kilo koruma programları uygulanır. Kilo koruma dönemi çoğu kişi için zorlayıcı olabilir. Bunun nedeni ise diyetle birlikte zayıflanılmış olsa da beyin hafızasının kolay kolay değişmemesidir. Bu yüzden beyin hala eski düzende devam etmeye çalışır. Şayet diyetle birlikte doğru beslenmeyi öğrenerek hayat boyu yapılabilecek sürdürülebilir bir beslenme benimsenirse, geçen zaman içinde beyinde bu duruma ayak uyduracaktır. Yani burada önemli olan diyetin başından itibaren sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğrenmektir. Bunun haricinde yapılan şok diyetler, kalori hesaplayan ve besin değerlerini önemsemeyen reçeteler ile diyet sonrası başa dönmek kaçınılmaz olur.
Diyet programlarının hiç biri tekrara kilo almamayı vadetmez. Bu yüzden diyetle beraber kişi de sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirip geldiği kiloyu korumada çaba göstermelidir. Bunun için sağlıklı bir beslenme programı uygularken; rafine şeker, paketli besinler ve kötü karbonhidratlardan uzak kalarak, taze sebze meyve, kuruyemiş, faydalı karbonhidrat ve protein içeren besinleri tüketmek faydalı olacaktır. Kilo koruma döneminde dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:
Diyet yaparken kilo koruma ve sağlıklı beslenmeyi benimsemek kilo koruma evresinin de kısalmasına yardımcı olur. Bazı uzmanlar bu mantığı desteklerken, bazıları ne kadar diyet yapıldıysa o kadar da koruma evresi önerebilir. Örneğin; kişiye 6 ay diyetten sonra kişi 6 ay da diyet koruma uygulaması önerilir. Bu seçeneklerden hangisinin uygulanacağına kişinin özellikleri, isteği ve beslenme uzmanı ile yapacağı plan sonucunda karar verilebilir.
Kilo korumada en önemli noktalardan biri de öğün aksatmamaktır. Öğünler arasındaki sürenin uzaması ani acıkmalara neden olur. Bu durum da kişinin önüne gelen herhangi bir yiyeceği yemesine neden olur. Öğünler sık tutulduğu zaman gereksiz besinleri yemenin de önüne geçilmiş olur.
Ortalama 10 gün aralıklarla aynı kıyafetlerle tartılarak kilo kontrolü yapılabilir. Böylelikle kilo artışları bilinerek doğru beslenmeye daha fazla dikkat edilebilir.
Şeker, şekerli ürünler, pastane ürünleri ve beyaz undan yapılmış yiyeceklerden mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır. Hiçbir besleyici değeri olmayan ve kişiyi kısa süreli tok hissettiren bu yiyecekler bir süre sonra aniden daha çok acımaya ve diğer öğünde gereğinden fazla yemek yemeye sebep olacaktır.
Kilo korumayı sarsan etkili faktörlerden biri dışarıda yenilen yemeklerdir. Özellikle sosyalleşmek için yapılan davetlerde çoğu zaman kontrol kaybolur ve gereğinden fazla yenilebilir. Bu gibi durumlarda dışarıda haftada bir yeniliyorsa geri kalan günler daha sağlıklı ve dengeli beslenerek dengenin sağlanması gereklidir.
Az veya fazla uyku metabolizmayı bozar. Bu durum gereğinden fazla acıkmaya sebep olabilir. Bu yüzden günde ortalama 7-8 saat olan ideal uyku zamanıdır.
Bir haftalık menü planını yapmak veya dışarıda yemek yendiğinde evde yenilecek diğer öğünün planlanmış olması acele bir şekilde istenmeyen yemek siparişinin önüne geçebilir. Bu durum da kilo korumanıza oldukça destek veren bir planlamadır.
Vücudunuz için yeterli su miktarı her 1kg ağırlık için 30ml’dir. Aynı zamanda yeterli su içmek metabolizmayı da hızlandırdığı için kilo korumaya yardımcı olur.
Düzenli yapılan egzersiz metabolizma hızını artırarak sağlıklı ve kilo korumayı destekleyen bir yaşam sunar. Ayrıca pozitif bir ruh halinde olmayı sağlayarak gereksiz yemek yemenin de önüne geçmeye yardımcı olur.
Tüm bunların haricinde şayet kişide kronik bir rahatsızlık varsa, ilk olarak beslenme uzmanından destek almalı ve gerekli sağlık kontrollerinden geçmelidir. Kilo korumda esas olan sağlıklı ve dengeli bir beslenme biçimini ve hareketli bir yaşam tarzını rutin haline getirebilmektir.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.