Günümüzde teknolojik cihazlar yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak yerini alıyor. Fakat teknolojiyi kullanırken kontrolü kaybediyorsanız dikkat! Kişinin teknolojik araçları gereğinden fazla kullanmasına ekran bağımlılığı denilmektedir. Detaylar yazımızda.
Ekran bağımlılığı, kişinin teknolojik araçları (tv, tablet ve telefon gibi) gereğinden fazla hatta günlük ihtiyaçlarını engelleyecek derecede kullanmasıdır. Teknolojik çağın sonucu olarak kişiler, işlerinden sosyal ilişkilerine kadar tüm süreçleri bu ekranlar ile yönettikleri için uzak durmaları neredeyse imkansız bir durum. Bu yüzden kişinin bu cihazları bir araç olduğunun farkında olarak ihtiyaç dahilinde kullanması gerekir. Aksi takdirde kişinin teknolojik aletlere ulaşamadığında yoksunluk hissi yaşaması bir bağımlılığın habercisi olabilir. Ayrıca bu durum beraberinde farklı sorunlara da kapı aralayabilir.
Ekran bağımlılığı yaygın olarak çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençlerde görülebilir. Çocuğun ekran bağımlılığı sebeplerinden en sık rastlananı küçük yaşlardan itibaren fazlasıyla ekrana maruz bırakılması olabilir. Günlük hayat telaşından yorulan ebeveynlerin ilgi bekleyen çocuğa zaman ayırmak istememesi üzerine, verilen tablet veya telefonlar çocuğu bu alışkanlığa iter. Bu yüzden çocuk zamanla her duygu boşluğunda teknolojik alet ile bu durumu gidermek ister.
Yetişkinlerde ekran bağımlılığı sebepleri ise çoğu zaman, hayatta kendini başarısız görme durumunda gerçek hayattan kaçarak sanal bir ortamda başarılı görünme ve beğenilme arzusudur. Genellikle sosyal medyayı kullanarak buradan bu tip yoksunluğunu giderir ve zamanla gerçeklikten uzaklaşır.
Genelde kimse kendini ekran bağımlısı olarak görmez. Fakat kişilerde bu belirtiler bulunuyorsa bağımlılık konusuna bir kere daha düşünmeleri gerekir;
Bu bağımlılık durumlarının kişide yaşam kalitesini düşüren bazı fiziksel ve sosyal sonuçları olabilir;
Sosyal ilişkileri etkileyen, çevreyle bağlantınız ciddi şekilde azalmışsa, ekran başında çok fazla zaman geçiriliyorsa, sosyal faaliyetlerde azalma durumları söz konusuysa ekram bağımlılığından söz edilebilir.
Teknolojik dönemin gereği olarak kullanılması gereken bu cihazlar elbette kişiler için gereklidir. Fakat bunun bir bağımlılığa dönüşmemesi için bireylerin kontrollü bir kullanım sağlaması da önemlidir. Bunun için yetişkin bireyler;
Çocuklar için de ebeveynlerin kontrolünde bir ekran kullanım planının oluşturulması doğru olur. Bu süreçte anne-babaların da bu konuda çocuklarına örnek teşkil eden davranışlar sergilemesi oldukça önemlidir. Çocuklarda ekran bağımlılığı için ise şu şekilde yollar izlenebilir;
Tüm bu önlemlerin sonucunda kişi, gerekiyorsa psikoterapiyle desteklenerek profesyonel bir yardım almalıdır.
Dilerseniz bu konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.