Gebeliğin 15.haftasıyla birlikte hamileliğin en keyifli ve rahat haftalarından birisine girilmiştir. Hem bebeğinizi daha çok hissedeceğiniz hem de ilk dönemlerde görülen belirtilerin azaldığı bir haftadır. Detaylar yazımızda.
15 haftalık gebelik, yaklaşık olarak 4 aya tekabül eder. Hamilelik süreci 9 ay 10 gündür. Bu da 40 haftaya tekabül etmektedir. Sonuç olarak 40 haftalık gebelik sürecindeki 15.hafta, 4. ay olmaktadır.
Hamilelik hormonları vücutta bazı değişimlere neden olacaktır. Bunlar arasında diş, diş eti bulunmaktadır. Plak, bakteri oluşumunda artış görülebilmektedir.
Vücutta sıvı miktarı artmaktadır. Bundan dolayı anne adayının burun daha çok akabilir, daha çok salya salgılayabilir.
Hamilelikte bağışıklık sistemi zayıfladığı için soğuk algınlığı, enfeksiyon gibi şikayetler görülebilir. Bu durumlarda doktorunuza danışmadan ilaç kullanmamalısınız.
Dikkat sürenizde azalma hissedebilirsiniz.
Bu dönemde anne adayının bol sıvı alması önemlidir. Vücudunuz için gerekli su miktarını tüketmeyi ihmal etmeyin. Suya ilave olarak meyve suyu, çorba gibi sıvı gıdalar da tüketebilirsiniz.
Gebelik sürecinde görülen şikayetler arasında bel, sırt ağrıları da bulunmaktadır. Bunun nedenleri arasında kısa sürede fazla kilo almak, bel çukurunun fazla olması, büyümüş rahim ağırlığının direkt olarak baskı yapması yer almaktadır.
Bel ağrısına sahipseniz yürüyüş, egzersiz yapmak, düz ve rahat ayakkabılar giymek gibi çözümlere başvurabilirsiniz. Bu süreçte ağır kaldırmamaya ve sık sık dinlenmeye özen gösterin.
15 haftalık bebek yaklaşık olarak 10 cm boyunda ve 50-70 gram ağırlığındadır. Kemikleri sertleşmeye devam etmektedir. Bacakları kollarından daha uzundur. Bebek anne karnında bütün eklemlerini ise hareket ettirmektedir.
Yüz kasları şekillenmiştir. Tat alma duyusu ise gelişmektedir. Bu dönemde oldukça aktiftirler. Uyanık oldukları sürede vücutlarını hareket ettirip kaslarını uzatarak pratik yapmak için kullanmaktadırlar.
Bebeğin hareketleri genellikle yavaş ve hafiftir, çünkü henüz büyümeye devam etmektedir. Bebeğin bu erken hareketleri, anne adayı için çoğunlukla hissedilemez veya hafif bir basınç, karıncalanma ya da hassas bir kanat çırpma gibi bir duygu olabilir.
Gebeliğin ilerleyen haftalarında, bebek hareketleri daha güçlü ve sık hale gelir. Bebeğin aktivitesi, günün farklı saatlerinde değişebilmektedir. Uyku ve uyanıklık döngülerine bağlı olarak değişebilmektedir.
Her anne adayı farklı hissedebilir ve her gebelik farklı olabilir. Gebeliğin ilerleyen haftalarında, bebeğin hareketleri daha belirgin hale gelir ve anne adayları tarafından daha kolay hissedilir.
Bebek her ne kadar hareketli olsa da anne adayının bu hareketleri hissetmesi için 15.hafta erken bir süredir.
Hamileliğin öğrenildiği andan itibaren anne ve baba adaylarının merak ettiği bir konu da bebeğin cinsiyetidir. Gebeliğin 15.haftası itibariyle bebeğin cinsiyeti belli olabilmektedir. Eğer bebeğin pozisyonu müsaitse doktorunuz bebeğin cinsiyetini size söyleyebilir. Fakat kesin bilgi için 20.haftaya kadar beklemek daha uygundur. 20.haftada bebeğin cinsiyeti ile ilgili bilgi daha netleşmiş olur.
15 haftalık gebelikte yapılan ultrason muayenesi ile bebeğin cinsiyetinin doğru tespit edilmesi mümkündür, ancak nadir durumlarda yanıltıcı sonuçlar meydana gelebilir. Bu nedenle, gebelik daha ileri bir aşamada tekrar kontrol edilmelidir. Yaklaşık 20 haftalıkken tekrar ultrason muayenesi yapılması önerilmektedir.
15 haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 9-10 cm'dir ve yaklaşık olarak 70 gram ağırlığındadır. Ancak, bu ölçüler bebekten bebeğe değişebilir ve ultrason ölçümleri tam olarak doğru olmayabilir.
Anne adaylarının karşılaştığı sorunlardan birisi de diş ağrısıdır. Diş, diş etlerinde yüksek bir hassasiyet hissedilebilir. Bundan dolayı düzenli ağız bakımı yapılması önemlidir. Hamilelik hormonları, diş etlerinin bakteri plağına karşı farklı bir reaksiyon göstermesine neden olabilir. Bu nedenle diş eti iltihabı görülebilir. Bu durum genellikle zararsız ve acısızdır, ancak dişlerinizi ihmal ederseniz diş eti iltihabı ilerleyebilir ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, iyi bir ağız hijyeni uygulamak önemlidir. Bu, en az iki kez dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş hekimi kontrolleri yapmak anlamına gelir. Bu şekilde diş eti çekilmesini, kanamayı ve hassasiyeti azaltabilir ve dişlerinizin sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.