Doğuma adım adım yaklaşılan bu haftada bebek gelişmeye devam etmektedir. 30. hafta ile bebeğin beyni büyümeye ge gelişmeye devam etmektedir. Aynı şekilde akciğeri de gelişmektedir. Hamileliğin 30.haftası ile ilgili merak edilenler yazımızda.
Gebelikte 30 hafta yaklaşık olarak 7 aydır. Ancak gebeliğin tam olarak kaç ay sürdüğüne bağlı olarak değişebilmektedir. 1 ayın ortalama süresi 4 hafta olduğu için, 30 hafta 7 ay 2 hafta eder. Bu hesapla, gebeliğin 40 haftaya kadar sürdüğü göz önüne alındığında, gebeliğin yaklaşık olarak son çeyreğinde olduğunu söyleyebiliriz
Gebeliğinizin 30. haftasında olduğunuzu söylüyorsunuz, bu da doğuma ortalama olarak yaklaşık 10 hafta kaldığı anlamına gelir. Ancak unutmayın ki, her gebelik farklıdır. Doğum tarihi tahmini bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle, kesin doğum tarihinizi doktorunuzla görüşerek belirlemeniz en doğru yöntem olacaktır.
30.hafta ile uyku sorunu ve mide yanması sıkça görülen problemlerdir. Bazı zamanlarda kasıklarda ağrı veya kasılma hissi oluşabilmektedir. Bu durum Braxton Hicks kasılmalarından kaynaklanabilir.
Bebeğin büyümesi, mideye ve bağırsaklara baskı yaparak mide yanması, hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilmektedir.
Ruh halindeki değişiklikler devam etmektedir. Hormonal değişikliklerden dolayı duygusal iniş ve çıkışlar yaşanabilmektedir.
Hamileliğin sonlarına doğru idrar yollarında problemler görülebilmektedir. İdrar yolları enfeksiyonu geçirme ihtimaline karşılık doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
30 haftalık gebelikte, bebek hızla büyümeye devam etmektedir ve artık birçok organı tam olarak gelişmiştir. Beyin gelişimi devam etmektedir. Beyin hızla büyüyor ve gelişiyor. Bebeğin beyni, daha önceki haftalarda geliştirdiği kıvrımlar sayesinde yüzey alanını arttırmaktadır. Bebeğin akciğerleri giderek daha fazla mükemmel hale gelmektedir ve solunum fonksiyonları iyileşmektedir. Bebek artık yutmaya, emmeye ve hıçkırmaya başlar. Ayrıca, bebek daha da aktif hale gelir ve daha fazla hareket eder. Ayak tırnakları çıkmaya başlamıştır.
Bebeğin gözleri tamamen gelişmiştir, ancak irisler hala renklerini belirlemek için pigmentasyon geliştirmeye devam etmektedir.
Cildi ise daha dolgun hale gelmeye başlar, çünkü vücudu yağ dokusu biriktirmeye başlar.
30 haftalık gebelikte, bebek yaklaşık olarak 40 cm uzunluğunda ve 1.3 kg ağırlığındadır. Ancak, her gebelik farklı olduğu için bebeğin boyu ve kilosunda değişiklikler görülebilmektedir. Bu aşamada, bebek büyümeye devam edecek ve doğuma kadar daha da büyüyecektir.
Dengeli beslenmek önemlidir. Bu süreçte her besin grubunun dengeli tüketmeye özen gösterin. Günde 3 ana ve 3 ara öğün tüketmeniz önerilmektedir.
Kontrollü kilo alınması tavsiye edilmektedir. Bundan dolayı az ve sık sık yemek yemeniz önerilmektedir.
Vücudunuzda çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle çatlak kremleri, nemlendirici yağlar ve kremler kullanabilirsiniz.
Sürekli olarak ayakta vakit geçirirken yorulabilirsiniz. Fırsat buldukça dinlenmelisiniz.
Uyku düzeniniz önemlidir. Rahat bir uyku pozisyonu için yastıklardan yardım alabilirsiniz.
Sırt, beldeki ağrılarınız için gün içerisinde sizi yormayacak kısa yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Yürüyüşler sayesinde kan dolaşımınız artar ve bebeğe giden oksijen miktarında artış görülür.
Hamilelik sürecinde dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Bebeğin sağlıklı şekilde gelişmesi için yeterli düzeyde kilo alınması önerilmektedir. Genel olarak, 30 haftalık gebelikte anne adayının kilo alımı, ortalama olarak 7-11.5 kilogram arasında olabilmektedir.