İdrar yolu enfeksiyonu, idrarda yanma ve alt karında ağrı yapan bir rahatsızlıktır. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen bu enfeksiyon, kişinin yaşam kalitesini düşüren ve tedavisi yapılmadığında tekrar edebilen bir hastalık türüdür. Yaygın olan bu hastalığın belirtileri nelerdir? Hangi tedavilerle korunulur? Yazımızda sizler için yanıtladık.
Normal şartlarda bir kişinin idrarında bakteri bulunmamaktadır. Bazı nedenlerden dolay vücut dışından bakteriler idrar yoluna girer. Sıklıkla idrar yolundan mesaneye bazen de böbreklere kadar uzanan bakterilerin bu alanlarda neden olduğu iltihaplı enfeksiyonlara, idrar yolları enfeksiyonu denir.
Yaygın bir hastalık olan üriner sistem enfeksiyonları bulunduğu bölgeye göre farklı hastalıklara neden olur.
Sistit: İdrarnın böbrekler aracılığı ile dışarı taşındığı mesane ve idrar yolu olan üretrada görülen alt idrar yolu enfeksiyonudur. Sıklıkla görülen genellikle zararsız bir çeşittir.
Ürerit: İdrarın mesaneden dışarı taşınmasını sağlayan tüpün enfeksiyonudur. Üst idrar yolu enfeksiyonlarındandır. Bu bölgede olan enfeksiyonlar daha tehlikelidir.
Piyelonefrit: Bir diğer alt bölge enfeksiyonudur. Bu türde böbrekler iltihaplanmaktadır. İdrar yollarında meydana gelen anotomik bozukluk idrarın mesaneden böbreklere doğru kaçmasına olanak tanımasından dolayı gelişir.
İltihaba çoğu kez dışardan gelen bakteriler yol açar. Üretradan tırmarak gelen bu bakteriler, yaygın olarak bireyin kendi dışkısında bulunan escherichia coli adındaki bağırsak bakterileridir. Ayrıca daha az rastlanan ve cinsel yolla bulaşan gonokok ve klamidya gibi patojenler de enfeksiyona neden olabilir. İdrar yolları iltihabı nedenleri şu şekildedir:
Bazı idrar yolları enfeksiyonu vakalarında hiç belirti görülmemektedir. Yaygın olarak görülen idrar yolları enfeksiyonu belirtileri ise şu şekildedir:
İdrar yolu enfeksiyonu tanısı için hastaya bazı testler yapılmaktadır. İlgili testler şu şekildedir:
İdrar yolu enfeksiyonu bazen sıklıkla tekrarlayan bil hal alır. Bu durumlarda ise istenen testler şunlardır:
Tedavi için izlenen yol hastanın bakteri türüne göre değişkenlik gösterir.
Bu enfeksiyonların %50’si kendi kendine ve hasar bırakmadan iyileşse bile, böbrek tutulumu yapan enfeksiyonların erken tedavi edilmemesi durumunda kalıcı hasarlar oluşma ihtimali vardır.
Tedavinin yanı sıra hekimin tavsiyelerine uyulması da tedavinin hızlanmasına yardımcı olan bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisine yardım eden veya enfeksiyona yakalanmayı önlemek için yapılması gereken birkaç öneri ve bitki şu şekildedir:
Çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Gelişmekte olan böbrekleri için risklidir. Erken tanı veya tedavi uygulanmazsa böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Genellikle ateş, husursuzluk, ishal, kusma, idrar kaçırma gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler sonucunda doktora başvurarak tedaviye başlanmalıdır. Bu hastalığı önlemek için bazı öneriler şu şekildedir:
Enfeksiyon, bebekler ve 2 yaşından küçük çocuklarda genellikle üriner sisteme bağlı oluşmaz. Buna bağlı olarak bazı durumlarda semptomplar gözden kaçırılabilir.
Genellikle bebeklerde ve 2 yaşından küçük çocuklarda görülen belirtiler şu şekildedir:
Hamilelik döneminde anne adaylarının karşılaştığı sorunlardan birisi de idrar yolu enfeksiyonudur. Önemli sağlık sorunlarına da yol açabilen bir enfeksiyondur. Buna bağlı olarak kişilerin düzenli su içmesi ve doktor kontrollerini zamanında gerçekleştirmeleri önemlidir.
Doktorun uygun gördüğü antibiyotikler doktorun uygun gördüğü sürece kullanılmasıyla tedavi gerçekleşir. Geçmeyen veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu durumlarında yeni tedavi yöntemleri uygulanır. Tekrarlandığı durumlarda nedeni araştırılmalıdır. Hamilelikte idrar yolları enfeksiyonuna yakalanmamak için bazı yöntemler şu şekildedir:
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri göstermeniz durumunda "Üroloji" bölümüne başvurmalısınız.