Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklara karşı koruyan önemli bir mekanizmadır. Sağlıklı bir vücut için güçlü bir immün sisteme sahip olmak oldukça önemlidir. Özellikle hastalıkların arttığı kış aylarında ise bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi elzem bir ihtiyaçtır. Peki, bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Kışın hangi besinler bağışıklığı korumaya yardımcıdır? Detaylar yazımızda.
Bağışıklık sistemi vücudun organlar, hücreler, dokular ve proteinlerden oluşan savunma mekanizmasıdır. Bu bileşenler vücuda giren ve hastalığa yol açan bakteriler, virüsler ve patojenlere karşı bedensel korunma süreçlerini gerçekleştirir. Bağışıklık sistemi hastalığa neden olan herhangi bir organizma ile temas ettiği zaman, tepki veriri ve bu organizmaları öldüren antikorlarını serbest bırakır. Güçlü bir bağışıklık sistemi ise bu süreçte antikorların tepkisinin de güçlü olmasına ve hastalığa yakalanmamaya yardımcıdır.
Bağışıklık sistemi vücudun diğer tüm sistemleri ile uyum içinde çalışan bir düzene sahiptir. Bu yüzden sağlıklı beslenmenin yanı sıra, sağlıklı yaşama dair tüm öneriler ve hijyene de dikkat edilmesi önemlidir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve vücudun hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlaması için günlük yaşamda uygulanması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Yeterli ve dengeli beslenme: Bilhassa bağışıklığı güçlendiren folik asit, B12 ve C vitamini açısından sengin gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca, günlük ihtiyaç duyulan karbonhidrat, yağ ve protein ihtiyacının da karşılanması önemli bir unsurdur. Bu beslenme biçimini kişinin kendi yaşam tarzına ve yeme düzeninize entegre olarak planlaması daha sürdürülebilir bir düzen sağlar.
Düzenli egzersiz: Bireyin kendisine uygun egzersizi seçerek her gün yapması bağışıklık üzerinde etkilidir. Spor hareketleri yapamayan kişilerin yürüyüş yapmaları önerilir. Bu hem bir aktivite hem de bir egzersiz olarak düzenlenebilir.
Yeterli ve kaliteli uyku: Düzenli ve yeterli miktarda uyku alınması vücut sağlığı ve bağışıklığın güçlenmesi açısından oldukça elzemdir. Aynı saatlerde yatıp kalmak, odanın ısısını ayarlamak ve fazla ışık almamasını sağlamak gibi düzenlemeler kaliteli bir uyku için etkili olabilir.
Stresle etkin mücadele: Günlük olarak yaşanılan stresi en aza indirebilmek ve yönetebilmek bağışıklık sistemini güçlendiren etkenlerden biridir.
Kötü alışkanlıkların bırakılması: Sigara, alkol ve farklı kötü alışkanlıkların bırakılması vücudun savunma mekanizmasına önemli bir katkı sağlar.
Sağlıklı ve ideal kilonun korunması: Vücudumuz için ideal olan kiloyu korumak immün birçok hastalığa karşı önemli bir korunma unsurudur.
Kişisel hijyenin sağlanması: Doğru el yıkama ve ağız hijyeni birçok hastalığın engellenmesinde önemli bir role sahiptir.
Havaların iyice soğuduğu kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek daha önemli bir konu halini alır. Soğuk hava koşulları nedeniyle kapalı mekanlarda fazla vakit geçirme, havasız ortamlar gibi etkenler patojenlerin hızlı yayılmasına ve hastalıkların artmasına neden olur. Bu aşamada sağlıklı beslenme bağışıklığı kuvvetlendiren önemli etkenler arasında yer alır. Kış aylarında tüketildiği zaman immün sistemi güçlendiren yiyeceklerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir.
Portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgiller C vitamini yönünden oldukça zengindir. C vitamini enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerin üretimini artırdığı için bağışıklık sistemini destekler. Bu yüzden turunçgiller, kış aylarında günlük olarak tüketilmesi önerilen besinler arasındadır.
Elma, tokluk hissi vermesi ve bağırsakları çalıştırması açısından önemli bir meyvedir. Kışın birçok türü olan bu meyve E ve C vitainleri ve antioksidan içeriği ile sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
Lifli bir meyve olan ayva, bu yönüyle sindirimi desteklerken, A, B, C vitaminleri kalsiyum ve potasyum mineralleri sayesinde kışın hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
A, C ve E vitaminlerini içeren lifli ve antioksidan özelliğe sahip olan brokoli yıl boyu tüketilen avantajlı bir besindir. Tüm bu özellikleri düzenli tüketildiği zaman vücudun savunmasına önemli bir katkı sağlar.
Ispanak flavonoidler, karotenoidler gibi önemli antioksidanları içerir. Ayrıca, C ve E vitamini sağlayan bu besin bağışıklık dostu ve DNA onarıcı biz sebzedir.
Hem beyaz hem de kara lahana, kışın tüketilmesi gereken sağlık deposu sebzelerdendir. Lahana C,K, A vitaminleri ve B1, B2, B3,B5,B6 gibi temel vitaminler ile zengin bir içeriğe sahiptir. Lif kaynağı olarak da sindirime yardımcı olarak vücudu bütüncül olarak korur.
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir sebze olan kereviz, yüksek oranda C vitamini içerir. Yanı sıra potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve demir minerallerinin de etkisiyle sağlıklı bir bağışıklığı destekler.
Özellikle salatalarda sıkça kullanılan havuç A,C,K vitaminlerini barındırır. Folik asit, demir, bakır ve magnezyum gibi minerallerde havucun vücuda birçok yönden şifa kaynağı olmasını sağlar.
Dilerseniz konu ile ilgili videoları izleyebilirsiniz.