Heyecanlı bir bekleyiş olan gebelik süreci, anne adaylarına fizyolojik ve psikolojik bazı zorluklar yaşatabilir. Bu süreçte önemli olan vücutta yaşanan değişime ayak uydurmak için bazı yaşam düzenlemelerine gitmektir. Bu yüzden, sizler için anne adaylarının gebelik sürecini rahat geçirmesini sağlayacak bazı önerileri kaleme aldık.
Gebeliğin öğrenildiği andan itibaren uzman bir hekimin kontrolünde takip edilmesi oldukça önemlidir. Özellikle gebeliğin 12. , 22. , 36. ve 37. haftalarında kontrol edilmesi zorunludur. Hamilelikte doktor kontrolleri ile yapılacak tahlil ve ultrason gibi gözlemler olası komplikasyonların önceden bilinmesi ve tedbir alınması konusunda yardımcı olur. Ayrıca annenin doktor ile konuşarak süreç hakkında rahatlamasını ve ona en uygun doğum şeklinin planlanmasını sağlar. Bu yüzden rahat ve sağlıklı bir hamilelik süreci için düzenli gebelik takibi yapılması gereklidir.
Hamileliğin 3. ayından sonra kilo artışı olur ve karın büyümeye başlar. Yanı sıra, çoğu gebede kollarda, bacaklarda ve ayaklarda şişme oluşabilir. Bu yüzden, anne adayını bu süreçte sıkmayacak bollukta ve terletmeyecek yapıda pamuklu kıyafetler tercih etmesi ideal seçim olur. Özellikle karın bölgesinin geniş olduğu kıyafetler giyilmesi kan akışını rahatlatarak gebeliğin konforlu geçmesini sağlar. Gebelikte iç çamaşırının doğru seçilmesi de rahatlık ve sağlık açısından önem teşkil ediyor. Sentetik olan iç çamaşırlar terleme ile mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu yüzden %100 pamuklu kumaştan çamaşır kullanımı sağlıklı bir seçim olacaktır. Mevsime uygun giyinmekte gebe konforu için gereklidir. Sıcak havalara uygun kıyafet seçimi daha az terlemeye ve buna bağlı olarak daha az su kaybı yaşanmasına neden olur. Ayaklarda olan ödem nedeniyle de denge problemi yaşamamak adına topuksuz ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.
Hamilelikte mide bulantısı ve kusma özellikle ilk aylarda sık görülür ve zamanla azalarak biter. Bazı gebelerde daha hafif geçerken bazılarında oldukça zorlayıcı bir şekilde yaşanabilir. Bu sürecin rahat geçirilmesi ve etkilerini en aza indirebilmek için gebeler az ve sık sık beslenmelidir. Bu, midenin boş kalmamasını ve bulantıların bir nebze sakinlemesini sağlayabilir. Öğünlerde protein ağırlıklı aperatiflerin tercih edilmesi doğru olur. Ayrıca, baharatlı besinlerin mide bulantısı ve mide ağrılarını tetiklemesi nedeniyle özellikle ilk 3 ay uzak durulması gerekir. Aşırı bulantı ve kusma tablosunda gebelik takibi yapan hekime başvurarak destek alınması doğru olacaktır.
İnsan yaşamında önemli bir yeri olan sağlıklı ve dengeli beslenme gebelikte de ekstra bir öneme sahiptir. Annenin doğru beslenmesi dirençli, sağlıklı olmasına bu da konforu yüksek bir hamilelik geçirmesine vesile olur. Annenin yanı sıra, bebeğin anne karnımda sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için gebelikte beslenme doğru bir biçimde olmalıdır. Anne adayının ana öğünlerde; taze sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketmesi ara öğünlerde ise; fındık, ceviz, badem, kuru kayısı, kuru incir gibi vitamin ve mineral ağırlıklı besinleri tüketmesi gereklidir.
Gebelik sürecinde fazla sıvı kaybedilmesi hem anne adayı hem de bebek için ciddi sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı anne adayının günde ortalama 2 litre su tüketmesi gerekir. Bu sayede anne enefeksiyonlara karşı korunurken, gebelikte yaygın görülen kabızlığa karşı da tedbir almış olur. Suyun yanında yoğun mineral içeren maden suyu tüketimi de hamileler için faydalı olabilir.
Hamileliğin son aylarına doğru artan vücut yükü ve değişen hormonlar uyku problemlerine yol açabilir. Özellikle omurgaya yük binmesi sırt ve bel ağrılarını artırdığı için uyku bölünmelerine neden olabilir. Bu süreçlerin rahat geçmesi için gün içindeki uykuları az tutarak gece uykusunu bir düzene oturmak gerekir. Çok yumuşak olmayan sert zeminde uyumak bel ve sırta iyi gelebilir. Ayrıca uyumadan önce ılık bir dış almak da vücudu rahatlatarak uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.
Anne adayının yapacağı egzersizler mutlaka doktoruna danışarak planlanmalıdır. Yüzme ve hafif yürüyüşler ideal olabilir. Bu sayede kilo kontrolü sağlanabilir, vücuttaki ödem atlatılabilir, kaslar güçlenerek daha kolay bir doğum yapılabilir. Kas güçlenmesi hamilelik boyunca yaşanan bel ve sırt ağrılarına da iyi gelerek konforlu bir gebelik süreci yaşanmasını sağlar.
Gebelikte kan pıhtılaşma olasılığı yüksektir. Uzun süre ayakta kalmak ayaklarda şişkinliğe ve zamanla varis oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden ayakları sık sık dinlendirmek ve yüksekte tutmak bu konu için pratik bir çözümdür. Eğer kişide varis problemi bulunuyorsa hekimin önerdiği varis çoraplarını giymekte faydalı olur.
Büyüyen karın ve gerilen cilt çoğu kişide hamilelik çatlaklarına neden olur. Kozmetik bir sorun olan bu durum anne adayını psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden doktorunuza danışarak cilt yapınıza uygun hamilelik çatlakları için krem veya losyon tavsiyesi alabilirsiniz. Bu ürünleri düzenli kullanan çoğu kişide olumlu sonuçlar alındığı bilinmektedir.
Gebelik ile başlayan hormonal değişimler kişiyi olduğundan daha hassas bir psikolojiye sokabilir. Bu durumu iyi yönetmek hem fiziksel hem zihinsel olarak anne adayını sağlıklı kılar. Aksi durumlarda stres anında salgılanan testosteron hormonu bebekte bazı problemlere neden olabilir. Ayrıca, stres erken doğum riskine neden olabilir. Bu yüzden anne adayı olumsuz ve kötü ortamlardan uzak durmalıdır. Bu süreçte bir hobi edinerek onunla meşgul olup egzersiz yapması iyi gelecektir.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.