Sınav Kaygısı Nedir?
Sınav kaygısı, bireyin sınavdan alacağını düşündüğü olumsuz sonucu genelleyerek kişisel başarısızlığı olarak algılamasından kaynaklanan yoğun stres ve kaygı halidir. Bu durum öğrendiklerini sınav esnasında etkili bir şekilde kullanılmasını engeller ve başarının gerçekten düşmesine neden olur. Normal şartlarda sınav kaygısı kişiyi öğrenme ve çalışma konusunda motive eder. Ancak yüksek ve aşırı düzeyde olması zarar verebilir.
Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?
- Karamsar düşünceler, unutkanlık, dikkati eksikliği, konuları
- Hatırlamada zorlanma gibi zihinsel belirtiler.
- Gerginlik, sinirlilik, karamsarlık korku, panik, güvensizlik,
- Çaresizlik ve aşırı heyecan gibi duygusal belirtiler.
- Ders çalışmayı veya sınavı bırakıp kaçma gibi davranışsal belirtiler.
Sınav Kaygısı İle Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?
Sınavın Son Gününe Kadar Ders Çalışmayın
Birçok kişi öğrendiklerini unutacağından korkarak sınavın son gününe hatta son saatine kadar ders çalışır. Ancak Son ana değin ders çalışmak öğrenilenlerin bilgilerin karışmasına yol açabilir. Bu yüzden sınavdan en az 2 gün önce ders çalışmayı bırakmak doğru olacaktır.
Beslenme ve Uykunuza Özen Gösterin
Sağlıklı beslenme ile yeterli uyku stresi azaltan faktörlerdir. Bu yüzden;
- Özellikle sınav gecesi uykunuzu yeteri kadar almaya çalışın,
- Sınav öncesi dinlenerek sınavı düşünmeyin,
- Sınavdan önce rahatsızlık verecek besinlerden kaçının,
Kendinizi Başka Kişilerle Kıyaslamayın
Kişi başarı durumu ve sınav sonuçları ile ilgili diğer kişiler ile kendini kıyaslamamalıdır. Bu durum kendini yetersiz ve başarısız görmesine neden olur. Bu da stresi artıracağı için yalnızca kişi kendi sonuçlarınıza odaklanmalıdır.
Kendinize Olumlu Telkinler Verin
Sınava ile ilgili yapılan hazırlıkları için kişi kendi kendini “yeterince çalıştım, elimden geleni yaptım” gibi olumlamalar ile telkin etmelidir. Bu sakinleşme ve rahatlama sağlayacaktır. Stresle baş etme anlamında olumlu düşünmeyi denemek kaygıyı da azalmaya yardımcı olur.
Kendinizi Şartlamayın
Sınavdan mutlaka şu kadar puan almalıyım veya şu okulu kazanmalıyım gibi kişinin kendini şartlandırması yüksek kaygıya yol açar. Kişi başarılı olacağına mutlaka inanmalıdır. Fakat başaramamak da hayatta her şeyin sonu anlamına gelmez. Aksine bir kişi başarısız olduğunda daha çok çalışarak eksiklerini öğrenmeli ve tekrar sınavı denemelidir.
Nefes Alın ve Gevşeyin
Sınav öncesinde veya sınav esnasında kaygı seviyesi artan kişiler, birkaç defa derin nefes alarak rahatlamayı deneyebilirler. Yanı sıra birkaç dakika gözleri kapatıp mutu olunan bir anı veya yeri düşünmek, rahatlama sağlayabilir.
Tüm bu önerilerin dışında;
- Sınava en iyi yaptığınız bölümden başlayın,
- Zamanı iyi kullanmak adına yapamadığınız sorularda çok zaman harcamayın ve sonraya bırakın,
- Soruları dikkatli okuyun,
- Üst üste birden fala soruda zorlanıyor ve dikkatiniz dağılıyorsa, biraz ara verin.