Dünya genelinde en çok görülen hastalıkların başında kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Bu duruma farkındalık sağlamak amacıyla 29 Eylül günü
"Dünya Kalp Günü" olarak kutlanmaktadır.
Dünya genelinde ve Türkiye’de insan sağlığını tehdit eden sağlık sorunları arasında en yaygın hastalık Kalp ve Damar Hastalıklarıdır. Bundan dolayı kalp rahatsızlıklarına dikkat çekmek için her yıl 29 Eylül “Dünya Kalp Günü” olarak kutlanılmaktadır. Dünya Kalp Federasyonu tarafından düzenlenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, yaşam tarzında değişiklikler yaparak ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altında tutulmasıyla yaşanan ölümlerin önlenebileceğini öngörmektedir.
Kalp, kanı dokulara dağıtmakla görevli, kas ve bağ dokusundan oluşmaktadır. Göğüs kafesinin altında, diyaframın üzerinde akciğerlerin arasında sol tarafa yakındır.
Koroner damarlarda, kalpten vücuda kan dağıtımı sağlayan ana aort damarlarda ve dallarında zaman içerisinde oluşan yağ plakalarına bağlı tıkanmalarla çıkan hastalıklardır.
Göğüs ağrısı
Nefes darlığı
Bayılma
Çarpıntı
Tıkalı olan damarın beslediği organla ilgili belirtiler (Bacakta ağrı, uyuşukluk)
Kalp rahatsızlıklarını etkileyen birçok durum söz konusudur. Bu durumlardan yaşam tarzı biçimi en önemli faktörlerdendir. Ayrıca sigara kullanımı, yüksek kan yağları, hipertansiyon, şişmanlık, hareketsiz yaşam, diyabet gibi unsurlar da etkilemektedir.
Sağlıklı beslenmeye önem gösterin. Kalp hastalıklarından korunmak için tereyağı, iç yağı benzeri hayvansal kaynaklı yağları azaltın. Kolesterolsüz protein kaynaklarını fasulye, bezelye tüketimine özen gösterin.
Düzenli spor yapın. Düzenli yapılan egzersiz kalp hastalıklarından ve kalp krizinden korumaktadır. Uzun ve tempolu yürüyüşler ideal egzersiz yöntemlerindendir.
Kontrolü unutmayın! Aile geçmişinizde kalp rahatsızlıkları varsa, şişman, yüksek tansiyon hastasıysanız kolesterol testleri yaptırıp, düzenli doktor kontrolü önemlidir.
Düzenli uyku. Uyku düzeninin olmaması vücudun dinlenmesine izin vermez, kan basıncında artışa neden olur. Stres hormonlarını arttırarak damar sağlını olumsuz etkiler.
Sigara ve tütün, kalp ve damar hastalıklarının gelişmesinde ve hastalıkların seyrini hızlandırmaktadır. Pasif içiciler de riskli konumdadır.
Alkol tüketmeyin
Stresten uzak kalın
Kilo durumunuzu ve obez olup olmadığınızı öğrenin
Kan şekerinizi öğrenin
Doktorunuzun uygun gördüğü sağlıklı yaşam önerilerini uygulayın
Genellikle yüksek kan basıncı, aşırı kilo, yüksek kolesterol, obezite, tütün kullanımı, diyabet gibi faktörler kalp rahatsızlıklarını etkilemektedir. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, tütün kullanmamak gibi basit aktivite ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kalp ve damar hastalıklarının önüne geçilebilmektedir.
Kalbinize iyi bakmanızı temenni eder sağlıklı günler dileriz. Dünya Kalp Günü Kutlu Olsun!